Koncert u HNK

Lakoća sviranja glazbenih virtuoza: Publika ovacijama ispratila Les Vents Francais

Kim Cuculić

Foto D. Šokčević

Foto D. Šokčević



Pljeskom i povicima oduševljenja riječka je publika ispratila sjajne glazbenike ansambla Les Vents Francais, koji je nastupio u HNK-u Ivana pl. Zajca na prvom koncertu u sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Na ovom gala komornom koncertu ljubitelji klasične glazbe mogli su uživati u nastupu svjetski glasovitih virtuoza puhačkih instrumenata i klavira. To su Francois Leleux na oboi, Paul Meyer na klarinetu, Gilbert Audin na fagotu, Eric Le Sage na klaviru i Radovan Vlatković na horni. Budući da se ove godine obilježava 250. godišnjica rođenja Ludwiga van Beethovena, na programu su bila njegova djela – Trio za obou, klarinet i fagot u C-duru, op. 87, Sonata u F-duru za rog i klavir, op. 17 i Kvintet u Es-duru za klavir i puhače, op. 16, a izveden je i Mozartov Kvintet u Es-duru za obou, klarinet, rog, fagot i klavir KV 452.


S naglaskom na francusku tradiciju sviranja puhačkih instrumenata, izvrsnost svakog od članova ansambla, u kojem je svaki od njih cijenjeni solist, izražena je u najkvalitetnijim zajedničkim koncertima s pridruženim pijanistom. Nastupali su u brojnim važnim koncertnim dvoranama i kazalištima, u gradovima diljem svijeta. Dah tih svjetskih pozornica stigao je i do Rijeke, gdje smo se mogli uvjeriti u njihovu virtuoznost. Riječi koje su se čule od oduševljene publike bile su: lakoća sviranja, čistoća, prozračnost, maestralno sviranje…


Sljedeći koncert u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture je 14. veljače u 19.30 sati u riječkom HNK-u, pod pokroviteljstvom Generalnog konzulata Republike Italije u Rijeci i Talijanske unije, kada će publika moći čuti Venecijanski barokni orkestar (Venice Baroque orchestra) i Giuliana Carmignolu. Sastav je prepoznat kao jedan od najboljih ansambala posvećenih baroknoj glazbi i baroknim instrumentima. Giuliano Carmignola je talijanski violinist koji više od bilo kojega drugog violinista izvodi repertoar baroka i ranog klasicizma, posebice Vivaldija. Koncert se održava u povodu izložbe »Violinom iznad granica« u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka.