CeKaPe

Kreativno pisanje u čarobnom dvorcu: Osma Ljetna škola pisanja u Staroj Sušici

Kim Cuculić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Ove godine može se upisati radionica kratke priče, proze, poezije ili radionica »U potrazi za glasom«, a voditelji su Enver Krivac, Davor Mandić, Tea Tulić i Miroslav Mićanović



RIJEKA Osma Ljetna škola pisanja Centra za kreativno pisanje bit će održana od 26. kolovoza do 2. rujna u »Dvorcu Stara Sušica« u Gorskom kotaru. Ovu sedmodnevnu intenzivnu radionicu pisanja u izolaciji dvorca dosad je završilo više od 100 polaznika i polaznica, koji su u osami Gorskog kotara napisali svoje prve priče i pjesme uz kreativni poticaj poznatih pisaca, voditelja radionica.


Kako je kazala voditeljica projekta Sanja Vučković, riječ je o sve prepoznatljivijem mjestu za sve one koji žele pisati. Uz svakodnevni rad na tekstu, u sklopu Ljetne škole organiziraju se i književne tribine, predstave i druženja na kojima gostuju autorice i autori iz Hrvatske i regije.


Ove godine može se upisati radionica kratke priče, proze, poezije ili radionica »U potrazi za glasom«, a voditelji su riječki pisci i rilitovci Enver Krivac, Davor Mandić i Tea Tulić te Miroslav Mićanović iz Zagreba. Enver Krivac, jedan od najznačajnijih predstavnika riječke književne scene, nagrađivani pisac i voditelj u CeKaPe-u Rijeka, vodit će radionicu proze. Radionicu kratke priče vodi riječki novinar i pisac Davor Mandić, koji se ove godine pridružio CeKaPe-ovom voditeljskom timu. Tea Tulić, prevođena i nagrađivana riječka autorica, vodi radionicu u kojoj će polaznici tražiti, prepoznavati i propitkivati svoj (spisateljski) glas. Višestruko nagrađivani pjesnik, urednik i prozni pisac Miroslav Mićanović, koji već jedanaest godina puni radionice pisanja kratke priče i poezije u Zagrebu, vodit će radionicu poezije.




Tijekom dana odvijat će se intenzivan rad na tekstu u ukupnom trajanju od 30 školskih sati, a zadnji dan ostavljen je za prezentaciju produkcije. Neki od gostiju u večernjem programu su Tatjana Peruško i Boris Postnikov, a najavljeno je i izvođenje predstave riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca. Dolazi i Zoran Ferić.


Prema riječima Davora Mandića, u sedam dana je moguće napisati kratku priču, a njegova radionica bit će kombinacija teorijskog znanja i praktičnih vježbi. Enver Krivac je kazao da je bitan faktor i sam prostor odvijanja radionica, čarobni dvorac. Kako je objasnila Tea Tulić, njena je radionica koncipirana tako da se polaznici ne brinu o formi, već da stvaraju sadržaj kojim će onda »loviti« formu. Važno je da se oslobode autorskog i ljudskog stida, a radi se i na oslobađanju kreativnih potencijala polaznika.


Prijave se vrše na https://cekape.com/aktualna-ljetna-skola/ ili [email protected]. Cijena do 1. srpnja je niža, a prijaviti se može do 24. kolovoza. Starost polaznika je od 18 godina naviše. Ljetna škola pisanja održava se u suradnji s Domom mladih Rijeka, u ime kojeg se obratio ravnatelj Goran Gračanin.