Najavljeno

Konferencija Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti u Rijeci od 24. do 27. listopada

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj



RIJEKA Konferencija Međunarodne mreže za suvremene izvedbene umjetnosti (IETM), na kojoj će se okupiti više od 350 profesionalnih umjetnika iz cijelog svijeta, bit će održana od 24. do 27. listopada u Rijeci, u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture (EPK), najavljeno je u srijedu na konferenciji za novinare.


Program IETM-a najavile su direktorica partnerstava i komunikacija Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota, generalna sekretarica IETM-a Ása Richardsdóttir i glavna voditeljica sudjelovanja i izgradnje kapaciteta Rijeke 2020 Tanja Kalčić.


Konferencija IETM-a održat će se na više lokacija: u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u RiHubu, u Udruzi Delta 5 te u Filodramatici, a uz sastanke i predavanja, previđen je i umjetnički program te predstavljanje kulturno-umjetničkog programa, koji će se u Rijeci održati 2020. u okviru projekta EPK.




Središnja tema je razvoj publike, s ciljem da se potakne novo razumijevanje razvoja publike i da se prodube postojeći koncepti povezani s razvojem publike, pa će se na skupu razgovarati o aktivnom uključivanju publike u stvaranje i realizaciju kulturnih i umjetničkih programa.


O tim će temama govoriti stručnjaci, među kojima Andrej Mirčev, Igor Stokfiszewski, Jenny Wilson, Simon Hanukai, Goran Tomka, Luca Ricci, Darko Lukić, Rarita Zbranca, Zvonimir Dobrović, Natalia Skoczylas, Goran Sergej Pristaš i drugi.


Najavljen je dolazak predstavnika organizacija kao što su Performing Lines, Cryptic, the ufaFabrik International Culture Centre, Theatre Kryly Khalopa, Sziget Festival, Walk the Planka, Kaimera production, Laft Berlin, Cumbernauld Theatre i drugi, a na skupu će sudjelovati i predstavnici ministarstava veleposlanstava, instituta, sveučilišta, prošlih i budućih gradova EPK.


Svečano otvaranje konferencije bit će 24. listopada u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, a u sklopu otvaranja predavanje će održati suosnivač i član izvedbene skupine BADco Goran Sergej Pristaš, koji će govoriti o današnjim izvođačkim umjetničkim praksama.


Od edukacijskih aktivnosti u programu IETM skupa izdvojen je razgovor o izazovima demokratske kulturne politike i jačem uključivanju posjetitelja bez kompromitiranja umjetničkog programa, razgovor o regionalnoj suradnji s predstavnicima svih zemalja bivše Jugoslavije te razgovor o etičkoj kulturnoj politici i participaciji svih građana.


U umjetničkom dijelu programa najavljeno je šest predstava riječkog Zoom festivala, triju predstava koje su produkcije HNK Ivana pl. Zajca ( balet “4 allegra, 1 allegretto i 2 bolera”, drame “Lolipop” i “Down by Law”), predstave “Dnevnik jednog luđaka” u izvedbi Moving music theatre, dvije predstave inkluzivne plesne grupe osoba sa i bez invaliditeta Plesne grupe Magija te izvedbe Trafikove “Travelogue.”


Međunarodna mreža za suvremene izvedbene umjetnosti je jedna od najvećih u svijetu, s oko 450 članova iz više od 50 zemalja. Mrežu čine organizacije izvedbenih umjetnosti i pojedinaca koji djeluju u suvremenim izvedbenim umjetnostima diljem svijeta, u kazalištu, plesu, cirkusu, performansima, interdisciplinarnim umjetničkim formama, novim medijima. Članovi mreže su festivali, kompanije, producenti, kazališta, istraživački centri, sveučilišta i institucije i drugi.