Virtuozi

Koncert puhačkog sastava Les Vents Francais prvi je EPK program u “Zajcu”

Kim Cuculić

WILDUNDLEISE.DE

WILDUNDLEISE.DE

U Rijeci će nastupiti pet eminentnih virtuoza na svojim instrumentima: Francois Leleux, Paul Meyer, Gilbert Audin, Eric Le Sage i Radovan Vlatković



Nakon svečanog otvorenja, kad je Rijeka i službeno preuzela titulu Europske prijestolnice kulture, u »Zajcu« kreću EPK programi. U četvrtak, 6. veljače, u 19.30 sati na rasporedu je prvi EPK koncert. Riječ je o gala komornom koncertu svjetski proslavljenog puhačkog sastava Les Vents Francais. Ovisno o repertoaru, ovaj ansambl nastupa u sastavu od dva do pet izvođača, uz pijanista Erica La Sagea. Renomirani glazbenici, redom izvanredni solisti te članovi uglednih orkestara i pedagozi čine pravi puhački dream team koji je The Guardian nazvao »puhačkim ekvivalentom supergrupe«.


Beethoven i Mozart


U Rijeci će nastupiti pet eminentnih virtuoza na svojim instrumentima: Francois Leleux na oboi (prvi oboist Komornog orkestra Europe), Paul Meyer na klarinetu (pobjednik Natjecanja mladih glazbenika), Gilbert Audin na fagotu (prvi fagotist Nacionalne opere u Parizu te profesor na prestižnom pariškom Nacionalnom glazbenom konzervatoriju), Eric Le Sage na klaviru (pobjednik natjecanja »Robert Schumann«) te hrvatski hornist svjetskog ugleda Radovan Vlatković. A izvodit će najljepše skladbe za puhače Ludwiga van Beethovena, Trio za obou, klarinet i fagot u C-duru i Sonatu u F-duru za rog i klavir te Wolfganga Amadeusa Mozarta, Kvintet u Es-duru za obou, klarinet, rog, fagot i klavir KV 452.




Impresivne biografije


O umjetničkom statusu ovog sastava ne govore samo impresivne biografije instrumentalista, već i njihova koncertna karijera te bogata diskografija. Nastupali su u brojnim važnim koncertnim dvoranama i kazalištima u gradovima diljem svijeta – od Filharmonije u Koelnu, koncertne dvorane u Dortmundu, Mozarteuma u Salzburgu, dvorana i kazališta u Kopenhagenu, Rimu, Zurichu, Bruxellesu, Parizu, Istanbulu, Torinu, do turneje Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom.


Iako posvećeni glazbi Mauricea Ravela, Francisa Poulenca, Dariusa Milhauda, Alberta Roussela i Andrea Capleta, Les Vents Francais neprestano nastoje proširiti i unaprijediti svoj repertoar, pa tako u njega uključuju i djela suvremenih autora, poput Thierryja Escaicha, Thierryja Pecoua, Guillaumea Connessona, Michaela Jarrella, Misata Mochizukija, Fuminorija Tanade, Donalda Waxmanna i Qiganga Chena.


Njihovo muziciranje odlikuje se besprijekornom tehničkom preciznošću i savršenom uigranošću, a svoju ljubav i strast za komornim muziciranjem, s radošću i šarmom, dijele s publikom diljem svijeta. Tako The Times zaključuje: »Les Vents Francais toliko su precizni, a opet zabavni, suptilni i virtuozni…«