Senjski karikaturist poznatiji u svijetu nego doma

Karikaturu Božidara Vukelića-Bobe vidjelo milijun ljudi u Koreji

Aleksandar Atanasić

Ovaj rođeni Senjanin, član Hrvatskog društva karikaturista, izlagao je na festivalima i izložbama karikatura u više od 50 država. Radovi mu se nalaze, uz ostalo, u zbirkama mnogih muzeja i ustanova u inozemstvu



Još za svojih srednjoškolskih dana Božidar Vukelić-Boba objavio je svoje prve ilustracije i stripove u učeničkom listu Bura da bi dvadesetak i više godina kasnije postao poznat i diljem svijeta. Ovaj rođeni Senjanin, član Hrvatskog društva karikaturista, izlagao je na festivalima i izložbama karikatura u više od 50 država. Radovi mu se nalaze, uz ostalo, u zbirkama mnogih muzeja i ustanova u inozemstvu. Uz karikaturu bavi se Vukelić povremeno stripom, ilustracijom, autorskom grafikom i grafičkim oblikovanjem. 


Senjski umjetnik zadnjih godina dobiva nagrade širom svijeta. Možemo slobodno reći da je čak poznatiji diljem Kine i Koreje u kojoj je u posljednje tri godine neprestano istican na poznatoj izložbi Best Cartoon Prize Daejeon. Zadnju nagrađenu karikaturu Božidara Vukelića-Bobe vidjelo je u Koreji nekoliko milijuna ljudi. Proteklog ljeta u kategoriji najboljih karikatura dobio je Vukelić priznanje u Seulu. 


Vukelić je u gradu pod Nehajem svoju prvu samostalnu izložbu imao 2000. godine kada je predstavio likovnu mapu »Grad glagoljice«. Tijekom druge samostalne izložbe u Senju pojavio se autorskom grafikom-linorezima otisnuvši grafičku mapu, prvu u povijesti Senja, kojom je predstavio 15 motiva grada. Najnovije Vukelićeve karikature nastale su uglavnom lani, a tematski se fokusiraju na aktualnu problematiku ekologije i zagađenja okoliša te upozoravaju na vrijednost i ljepotu vode i našeg planeta. Boba je za predstavljanja svojim sumještanima izrazio nadu da će sa izložbe otići bogatiji u duši i što je najvažnije nasmijani, jer srećom na smijeh se još ne plaća porez.