Prirodoslovna i grafička škola

Kamen mudrosti – kamen ludosti: Glasnik nove generacije

Davor Mandić

Časopis je doista napravljen za čitanje i svaki je tekst u njemu vrijedan pozornosti, bilo da se radi o fenomenologiji Velikog brata, ili provokativnoj i aktualnoj temi tolerantnosti



RIJEKA  Časopis »Kamen mudrosti – kamen ludosti« Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka i u svom novom broju donosi niz zanimljivih tema u osmišljenoj koncepciji i odličnoj, elaboriranoj izvedbi.


Prvi broj časopisa koji je došao do stranica našega lista zahvaljujući isticanju na smotri učeničkih radova »Lidrano« bio je koncipiran oko teme 21. stoljeća, otvarajući niz neuralgičnih točaka suvremenog društva.


Aktualni broj, ovaj za školsku godinu 2013/2014., ide korak dalje u suptilnoj provokaciji, pitajući se: Znamo li?, Govorimo li?, Mijenjamo li?, Jesmo li?, Stvaramo li?, Uživamo li? i Napredujemo li?   

Tema tolerantnosti


Rubrike su to u kojima se donose tekstovi, uglavnom esejistička promišljanja učenika i pokojeg profesora, a u čijoj je uredničkoj obradi i opet, pohvalno, sudjelovao učenik Mateo Novoselac. S njim je časopis uređivala i učenica Sara Vrban, a u impressumu je završila i mentorica, profesorica Andrea Fodor Matijević, koja svesrdno gura ideju novinarstva i općenito kreativnosti u mladih. 




   Uvodnik je ovaj put napisala Sara Vrban, mladenački pompozno zazivajući razbistravanje vida, nudeći tekstovima koji slijede njihovu istinu, koju samo treba ubrati, iskoristiti. 


   Časopis je doista napravljen za čitanje i svaki je tekst u njemu vrijedan pozornosti, bilo da se radi o fenomenologiji Velikog brata, gdje autor progovara o svevremenosti i posebnoj aktualnosti Orwellove »1984.«, bilo da je riječ o itekako provokativnoj i aktualnoj temi tolerantnosti. Posebno u Rijeci, koja se toliko diči svojom multikulturalnošću i tolerantnošću. No rezultati interne školske ankete i nisu uvijek tako blistavi po tom pitanju.


Čak 20 posto anketiranih učenika smatra da je homoseksualnost grijeh, a oko 15 posto ih je na »ni da ni ne«. Ako se tome pridoda da 13 posto učenika misli da bi homoseksualnost trebala biti zakonom zabranjena, a 9 posto da se može izliječiti, stvari prestanu izgledati ružičasto. 


   Zanimljiv je i dio ankete u kojem se odgovori strukturiraju prema uspjehu u školi. Očekivano, tolerantnost raste proporcionalno uspjehu. 


   Dobri su i tekstovi u kojima se dekonstruira slika svijeta u kojem živimo: svijeta u kojem je Zdravko Mamić uspješan poduzetnik, a antiutopijska slika iz zbirke priča riječkih autora »Nova Država Hrvatija 2033.« ponekad opasno bliska stvarnosti koju živimo. 


   Portret iznimne Malale, pakistanske aktivistice koja je do 16. godine napravila toliko za prava djevojčica na obrazovanje i dostojan život da su je talibani pokušali ubiti, pa velika tema o ženama kroz povijest, zanimljivo ispisana u prvom licu zaslužnih heroina, tekstovi su koji nastavljaju promišljati važne teme žena kroz povijest i u sadašnjosti. 


  Urbana nepismenost


Instruktivna je i pravopisno-gramatička šetnja gradom na Rječini, koja je rezultirala zgodno uočenim nepismenostima na javnim natpisima, dok bi intervju s Urbanom zainteresirao i neku rubriku u komercijalnim medijima.   

Stvaralački dio časopisa, gdje su umjetnički tekstovi, njegov je ujedno najslabiji dio, a ne bi bilo loše ni da se još malo više poradi na žanrovskom širenju tekstova i na lekturi.


Potkralo se učenicima i nešto prilično prozirnih grešaka, no ovakvo cjepidlačenje ima smisla iz jednog vrlo jednostavnog razloga: ekipa iz Prirodoslovne i grafičke škole Rijeka stvara dobar proizvod, koji iz broja u broj pokazuje da zaslužuje puno veću iradijaciju od one koju će mu priuštiti prilike ograničene distribucije. 


   U svakom slučaju, časopis je to koji služi na čast svojoj školi, ali i generaciji koju su mnogi skloni opisati kao lijenu, indolentnu i nezainteresiranu za svijet oko sebe. »Kamen mudrosti – kamen ludosti« pokazuje da to ipak nije baš tako.