Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 4
Sutra: 14° 14° 4
19. veljače 2020.
Američka filmska nagrada

»Jokeru« 11 nominacija za Oscara, Scorsese, Mendes i Tarantino dobili po 10

Foto REUTERS
Foto REUTERS
Autor:
Objavljeno: 13. siječanj 2020. u 15:59 2020-01-13T15:59:53+01:00

»Joker« je Philipsu donio i nominaciju za najbolju režiju, a film je nominiran i za najbolju glavnu mušku ulogu (Joaquin Phoenix), adaptirani scenarij (Todd Philips i Scott Silver), fotografiju, montažu, kostimografiju, šminku, originalnu glazbu, montažu zvuka i zvuk

ZAGREB – Film »Joker« Todda Philipsa osvojio je jedanaest nominacija za 92. Oscara, a slijede ga Scorseseov »Irac«, Tarantinov »Bilo jednom... u Hollywoodu« i Mendesov »1917« s po deset nominacija.

Uz ta četiri filma za Oscara u najprestižnijoj kategoriji najboljega filma konkuriraju i »Ford v Ferrari«, »Jojo Rabbit«, »Male žene / Little Women«, »Marriage Story« i »Parazit«.

»Joker« je Philipsu donio i nominaciju za najbolju režiju, a film je nominiran i za najbolju glavnu mušku ulogu (Joaquin Phoenix), adaptirani scenarij (Todd Philips i Scott Silver), fotografiju, montažu, kostimografiju, šminku, originalnu glazbu, montažu zvuka i zvuk.

Uz Todda Philipsa za najbolju režiju nominirani su i Martin Scorsese (Irac / The Irishman), Sam Mendes (1917), Quentin Tarantino (Bilo jednom... u Hollywoodu / Once Upon a Time... in Hollywood) i Bong Joon Ho (Parazit).

Za Oscara u kategoriji najbolje muške uloge, uz Phoenixa, nominirani su i Antonio Banderas (Tuga i slava), Leonardo di Caprio (Bilo jednom... u Hollywoodu), Adam Driver (Marriage Story) i Jonathan Pryce (The Two Popes).

U kategoriji glavne ženske uloge ove se godine natječu Scarlet Johansson (Marriage Story), koja je nominirana i za sporednu ulogu u filmu »Jojo Rabbit«. Uz nju su u kategoriji glavne ženske uloge nominirane Cynthia Erivo (Harriet), Saoirse Ronan (Male žene), Charlize Theron (One su bombe / Bombshell) i Renee Zellweger (Judy), a u kategoriji sporedne ženske uloge nominirane su i Kathy Bates (Slučaj Richarda Jewella / Richard Jewell), Laura Dern (Marriage Story), Florence Pugh (Male žene) i Margot Robbie (One su bombe).

Za najboljega sporednog glumca konkuriraju Tom Hanks (A Beautiful Dan in the Neighborhood), Anthony Hopkins (The Two Popes), Brad Pitt (Bilo jednom... u Hollywoodu) te Al Pacino i Joe Pesci za Irca.

U kategoriji najboljega originalnog scenarija nominirani su Knives out (Rian Johnson), (Marriage story) Noah Baumbach, 1917 (Sam Mendes i Krysty Wilson-Cairns), Bilo jednom... u Hollywoodu (Quentin Tarantino) i Parazit (Bong Joon Ho i Han Jin Won).

Za najbolji adaptirani scenarij nominacije su osvojili Irac (Steven Zaillian), Jojo Rabbit (Taika Waititi), Joker (Tod Philips i Scott Silver), Male žene (Greta Gerwig) i The Two Popes (Anthony McCarten).

Nagrade Američke akademije filmske znanosti i umjetnosti dodijelit će se 92. put na svečanosti u Hollywoodu 9. veljače.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.