Manifestacija

Jazztime Rijeka: Bila je to džezerska misija vrijedna divljenja

Davor Hrvoj

Foto D. Hrvoj

Foto D. Hrvoj

Festival je u koncertnoj dvorani i foajeu HKD-a na Sušaku ponudio kvalitetan i stilski raznolik koncertni program koji je publika bez iznimke pozdravljala s oduševljenjem



RIJEKA U organizaciji G.I.S.-a od 15. do 17. studenoga u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održano je 27. izdanje tradicionalnog međunarodnog riječkog festivala jazz glazbe JazzTime Rijeka. Festival je u koncertnoj dvorani i foajeu HKD-a ponudio kvalitetan i stilski raznolik koncertni program koji je publika bez iznimke pozdravljala s oduševljenjem. U Galeriji Kortil i foajeu HKD-a bila je postavljena izložba fotografija slovenskog grafičkog dizajnera i fotografa Jože Požrla – koncertnih portreta jazz glazbenika. U sklopu festivala održane su i vođene prezentacije glazbala riječkog glazbenog shopa Art of Music te predstavljanja diskografskih izdanja riječkih, hrvatskih i inozemnih izvođača na štandu Dallas Music Shopa Rijeka.


Vječni standardi


Festival je svojim nastupom otvorila diva hrvatske glazbe, pjevačica Radojka Šverko koja je promovirala CD »As Time Goes By – Live at Jazz.hr« u izdanju Croatia Recordsa. Program, uglavom standarda iz američke pjesmarice, izvela je uz riječke glazbenike, pijanista Vladimira Babina, kontrabasista i bas gitarista Henryja Radanovića i bubnjara Tončija Grabušića. Omiljena u riječkom krugu – nekad i sama Riječanka, koja posebno emotivno doživljava svaki nastup pred »svojom« publikom – oduševila je moćnim glasom i osebujnom, samosvojnom interpretacijom.


Multiinstrumentalist Zoran Majstorović, poznat po čestim suradnjama sa stranim glazbenicima, ovom prigodom predstavio se svirajući uz američkog orguljaša Roba Bargada te austrijske glazbenike: saksofonista Michaela Eriana i bubnjara Klemensa Marktla. Izvodili su njegove skladbe, ali i standarde, među ostalima i atraktivnu »Work Song« trubača i kornetista Nata Adderleya s kojim je Bargard godinama svirao.




Jedan od najcjenjenijih gitarista današnjeg jazza, Kurt Rosenwinkel nastupio je uz kontrabasista Darija Deiddu i bubnjara Grega Hutchinsona. Iako je poznat i kao skladatelj, sa Standards Triom, uz vlastite i skladbe članova sastava, riječku je publiku počastio izvedbama jazz standarda, među ostalima onima Antonia Carlosa Jobima, Charlesa Mingusa i, primjerice, Joea Hedersona s kojim je svirao. Također, u vlastitim je skladbama odavao počast uglednim jazz autorima, primjerice Theloniousu Monku citirajući ga.


Mission from God


Uzbudljivo je bilo i na nastupima mlađih glazbenika u foajeu HKD-a, koji su ponudili drukčiji način glazbenog razmišljanja. Sastav Techno Vikings – četiri saksofonista: Luka Vrbanec, Petar Matošević, Paolo Gortan i Jurica Prodan te bubnjar Mathias Butul – predstavio se energičnim izvedbama hitova raznih stilova, od popa preko filmske do elektronske glazbe. Riječki The Mystic Rose Ensemble – pjevačica Barbara Štimac, pijanist David Baumgarten, bunjar Edin Botić i kontrabasist Darko Mihelić Boćo – donio je nježnije viđenje jazz standarda.


Festival je svojim nastupom zaključio SuperCover Band – pjevač i usni harmonikaš Domenik Tuna, bubnjar Andy Cech, basist Eugen Srdoč, klavijaturist Matko Basara, gitarist Borna Benko, saksofonist Tonči Trinajstić i trubač Marin Perišić – koji je kroz Blues Brothers Project poručio: »We’re on a mission from God!« Primjerena poruka koja je, uostalom, već 27 godina nit vodilja G.I.S.-ovcima u organizaciji festivala JazzTime Rijeka.