Dogovor

Izvršena primopredaja zapadnog krila H-objekta: Širi se riječki MMSU

Aneli Dragojević Mijatović

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Grad Rijeka je od PIK-a, temeljem ranije postignutog dogovora, definitivno preuzeo drugi i treći kat zgrade koja čini organsku cjelinu s dijelom kompleksa u kojem već funkcionira Muzej



RIJEKA – Paralelno s otvaranjem izložbe Davida Maljkovića »S kolekcijom«, a uoči otvorenja Europske prijestolnice kulture početkom veljače, u riječkom gradskom Odjelu za gospodarenje imovinom 5. veljače obavljena je i službena primopredaja zapadnog krila H-objekta u »Benčiću«, čime je Grad Rijeka od PIK-a, temeljem ranije postignutog dogovora, definitivno preuzeo drugi i treći kat zgrade koja čini organsku cjelinu s dijelom kompleksa u kojem već funkcionira Muzej moderne i suvremene umjetnosti.


Time je omogućeno daljnje širenje i razvoj koncepcije MMSU-a koji, prema projektu Dinka Peračića razrađenog s ravnateljem Slavenom Toljem, podrazumijeva da se za potrebe Muzeja, njegovog izložbenog i skladišnog prostora, koriste sve četiri etaže zgrade.


Već sama izložba »S kolekcijom« izvukla je na svjetlo dana dio fundusa koji zbog nedostatka prostora nikad nije imao stalni postav. Buduće širenje na drugi i treći kat, odnosno tavanski prostor, omogućit će – u perspektivi – da i kolekcija počne živjeti neki svoj novi život, da li kroz stalni postav ili povremene tematske izložbe. No, kada će preuzeti prostori zaista i zaživjeti kao muzejski – s time da se PIK, kako nam je potvrđeno u MMSU-u, ovaj mjesec iz njih iseljava – ovisi naravno o financijskoj konstrukciji koju mora osigurati Grad.


Početak preuređenja iduće godine




Pročelnik za kulturu Ivan Šarar kaže da je do sada u MMSU ukupno uloženo 9,2 milijuna kuna, a tvrdi da je izgledno da se sredstva za početak preuređenja novog dijela Muzeja osiguraju u proračunu za 2021. Taj »početak« odnosi se na financiranje izgradnje stubišta ili lifta, ili pak oboje, kako bi se omogućila vertikalna komunikacija među etažama koje sada nema, kao što je uostalom nije bilo ni među prizemljem i prvim katom prije nego je MMSU 2017. uselio u prostor.


Gruba je procjena riječkog pročelnika za kulturu da je riječ o 500.000 kuna plus PDV za stubište, te milijun kuna plus PDV za lift. Šarar, međutim, naglašava da se već završetkom Dječje kuće, a što je planirano za lipanj, otvara prolaz prema prostorima drugog i trećeg kata, i to kroz mostiće koji izravno povezuju H-objekt i Dječju kuću.


Time će se, veli, omogućiti komunikacija između dva kraka H-objekta i prije izgradnje dodatne »vertikale«, odnosno, omogućit će se »muzealcima« da nesmetano i aktivno koriste prostor, pojašnjava.



– Definitivno smo došli u posjed drugog kata i tavana što govori da možemo nastaviti s daljnjim razvojem Muzeja prema postojećem projektu. No, način na koji će se to dešavati prije svega ovisi o ambiciji Muzeja i zajedničkom dogovoru na koji način da to rješavamo.


S obzirom na dovršetak svih ostalih velikih infrastrukturnih projekata, »Galeba«, Knjižnice, i drugih, u biti još nemamo konkretan i jasan plan kojom dinamikom ćemo dovršavati MMSU, ali već sada smo sigurni u nekoliko stvari. Drugi kat, koji je bio korišten sve ovo vrijeme, u dovoljno je dobrom stanju da se odmah može koristiti za neke muzejske radne potrebe, back office, prvu fazu depoa ili neke izložbe.


Ima grijanje, stolariju… Drugo, sigurni smo da će se sa završetkom Dječje kuće moći iz nje ulaziti u prostor drugog kata, neovisno o tome koliko brzo ćemo ovdje odraditi nastavak stubišta ili lift, tvrdi Šarar.


Očekivanja od tavana


Kako saznajemo u MMSU-u, iako će, naravno, drugi kat biti iznimno važan u kontekstu daljnjeg razvoja i širenja muzeja, zapravo se najviše, u smislu idealnog izložbenog prostora koji će tvoriti poseban ambijent, očekuje od tavanskog prostora, odnosno najviše, četvrte etaže zgrade.



Prvotno se o tavanu govorilo kao o budućem spremištu, depou umjetnina, no zbog specifičnosti prostora, masivnih greda i otvora, u MMSU-u vjeruju da bi to bio idealan izložbeni prostor, buduća jezgra Muzeja. Za preuređenje tavana sukladno novoj namjeni trebat će dodatna vjerojatno snažnija financijska injekcija, o čemu međutim za sada još nema jasnih parametara.


Sredstva za preuređenje


Izgledno je da se sredstva za početak preuređenja novog dijela Muzeja osiguraju u proračunu za 2021. Taj »početak« odnosi se na financiranje izgradnje stubišta ili lifta, ili pak oboje, kako bi se omogućila vertikalna komunikacija među etažama koje sada nema, kao što je uostalom nije bilo ni među prizemljem i prvim katom prije nego je MMSU 2017. uselio u prostor.


Gruba je procjena riječkog pročelnika za kulturu da je riječ o 500.000 kuna plus PDV za stubište, te milijun kuna plus PDV za lift.