Prijedlog Udruge Pravac

Izložbama, radionicama i koncertima do privlačnijeg Mola longa

Davor Mandić

Pravac je izvršio svojevrsni blickrig na institucije Grada, predstavivši svoj ambiciozni program revitalizacije lukobrana, nazvan »Oživimo Molo longo«, koji uključuje izložbe, radionice i koncerte



Riječki lukobran, zvan i Molo longo, polako se uspinje na karti važnijih javnih gradskih prostora otkako je otvoren za javnost 2009. godine. Povratak Riječana na more nije bio bezbolan; mnogi su tamo ostavili kosti, ili neplaćene kredite, jer nisu uspjeli podsjetiti Riječane da imaju more, da nisu na kontinentu.


Pola stoljeća zatvorenog lukobrana ostavilo je traga, pa je za podizanje rejtinga ove šetnice bilo potrebno puno više od poziva građanima da dođu vidjeti dizalicu i svjetionik i da prošetaju gotovo dva kilometra dugim lukobranom.


   Kultura i zabava pritom su morali odigrati važnu ulogu, pa su tako otvarani i zatvarani ugostiteljski objekti, a razne su manifestacije bar dio svojih programa izmjestile na lukobran.




Uključila se u tu akciju i Lučka uprava, koja je na Molo postavila dva kontejnera, namijenivši ih udrugama mladih: jedan je tako, s potrebnom infrastrukturom, dodijeljen propulzivnom Riječkom kreativnom kolektivu Kombinat, a drugi tada, prošle godine, nepoznatoj Udruzi Pravac.



Udruga Pravac pokušava podsjetiti javnost da je na lukobranu početkom 20. stoljeća bilo veslačkih klubova, bazena, terasa, druženja, a postojalo je, kažu, i dobro uređeno kupalište. Sve to trebalo bi uzeti u obzir pogotovo u kontekstu riječkog okretanja turizmu, odnosno sadržajima kojima se proizvodi turistički ugođaj, smatraju u Udruzi Pravac.



  


Nešto sa strane


U međuvremenu Pravac je izvršio svojevrsni blickrig na institucije Grada, predstavivši svoj ambiciozni program revitalizacije lukobrana, nazvan »Oživimo Molo longo«, koji uključuje izložbe, radionice i koncerte.


Zasad je održan, kažu u Udruzi, jedan uspješan sastanak na kojem je prisustvovao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak te predstavnici Udruge Pravac. Plan je u projekt uključiti i Turističku zajednicu, koja je načelno podržala prijedlog.


   Nositelj projekta je Udruga Pravac, čija predsjednica Gloria Dragičević kaže da je na ideju za osnivanjem udruge došla razmišljajući paralelno o Molu longu i studentima Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. I sama studentica četvrte godine, Gloria kaže da Akademija ima dosta stroge okvire.


   – U njima se teško dolazi do izražaja, prostori se daju ograničeno, a informacije ne dolaze ravnomjerno do svih studenata. Zato smo odlučili napraviti nešto sa strane – kaže Gloria.


   A to »sa strane« uključuje niz aktivnosti u jesenskim mjesecima, dakle u turističkoj posezoni i u vrijeme kad su se studenti vratili u grad. Jer na studente se računa, posebno one s Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci, koji bi trebali biti prvi izlagači na izložbama.


   Projekt »Oživimo Molo longo« tako uključuje održavanje izložbi, radionica i koncerata nakon ljetnog odmora, dakle u rujnu i listopadu, i to krajem tjedna; petkom, subotom i nedjeljom.


Prema planu koji je predstavljen već za ovu godinu svaki dan potrošilo bi se po sat vremena na postavljanje izložbe na zidu oko kontejnera, nekoliko sati za njeno razgledavanje, nekoliko sati za slikanje uživo te nekoliko posljednjih, večernjih sati za svirku benda na gornjoj terasi Terminala.   


Udrugu Pravac osnovala je studentica 4. godine Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci Gloria Dragičević, a uz nju Udruga broji još četiri službena i stalna člana te dvoje neslužbenih članova, sve studenata APURI-ja. Udruga se već sada povezala s vološćanskim ateljeom Mala soba, pa bi u projektu »Oživimo Molo longo« osim članova Udruge sudjelovali i umjetnici iz Male sobe, a vremenom ideja je proširiti krug sudionika na sve mlade koji žele javno pokazati svoje radove.



Uređenje prostora


Ambiociozan plan već za ovu godinu, ukupne procijenjene vrijednosti oko 50.000 kuna, udruga će morati reducirati, zato što će gradsko financiranje morati čekati odgovor Programa javnih potreba u kulturi Grada Rijeke za 2015. godinu. No nešto će se ipak događati i ove godine.


   – Kasno smo krenuli s projektom, jer su natječaji za drugu godinu, ali nema veze jer ovako smo sve obavijestili da počinjemo. U suradnji s Lučkom upravom i Terminalom počet ćemo uređivati taj prostor i već sada, ovog listopada i studenog, početi raditi neke manje programe, izložbe i koncerte – kaže Gloria, uvjerena da bi ovaj projekt mogao zaživjeti kao tradicionalna manifestacija u funkciji riječkog turizma. Pogotovo ako ga se uvrsti u promidžbene materijala Grada, odnosno Turističke zajednice, čime bi bio dostupan domaćim i stranim gostima, agencijama, turoperaterima, a sve s ciljem, kako kaže Gloria, da u večernjim satima Molo longo postao nezaobilazna, poželjna i nezaboravna šetnica.