Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. siječnja 2020.
Gradska knjižnica Rijeka

Intrigantno predavanje uz bonus radionicu: "Hoćemo li ikad više vidjeti snijeg u Rijeci?!"

FOTO/Pixabay
FOTO/Pixabay
Autor:
Objavljeno: 19. studeni 2019. u 8:00 2019-11-19T08:00:46+01:00

Posljednji konkretniji snijeg u cijeloj Rijeci je pao još u veljači 2013. godine.

Bavljenje temama održivog razvoja i zelene paradigme ove jeseni produbljujemo - upravo pred zimu za koju se uz intrigantno predavanje pitamo - hoćemo li vidjeti pahuljice? Kraj studenog pravo je vrijeme za to pitanje, piše na mrežnim stranicama Gradske knjižnice Rijeka. Upravo tamo, smješten u Središnjem odjelu Palača Modello, ove srijede (20.11.) u 18 sati započinje i Zeleni kutak.

Uz predstavljanje ideje, plana rada i načina uključivanja u život Zelenog kutka održat će se i intrigantno predavanje naziva "Hoćemo li ikada više vidjeti snijeg u Rijeci - mikrolokalni klimatološki trendovi" koje će održati Bojan Grbavac, entuzijastični motor iza popularne riječke udruge zaljubljenika u vremenske (ne)prilike Rimeteo i istoimenog portala/stranice. 

Rijeka je od svih gradova na hrvatskoj obali Jadrana, grad koji u pravilu ima najčešće padanje snijega. No, ipak posljednji konkretniji snijeg u cijeloj Rijeci je pao još u veljači 2013. godine. Razloga za takve promjene je nekoliko, a jedan od ključnih je promjena rasporeda baričkih sustava u svijetu, gdje se promijenio tok mlazne struje, koja određuje kretanje baričkih sustava. Hoće li to biti praksa u budućnosti i da li je uzrok tome medijski eksponirano globalno zatopljenje i kolika je uistinu čovjekova odgovornost pri porastu globalne temperature? I opet - hoćemo li ikad više vidjeti snijeg u Rijeci?

Zeleni kutak Gradske knjižnice Rijeka dio je procesa definiranih strateškim planom Gradske knjižnice Rijeka 2018. - 2022., a kojim se među ostalim stvara okvir za nove usluge, sadržaje i energiju središnje zgrade koja će do 2021. godine biti dovršena u kompleksu "Benčić" te tako kreira novo središte zajednice usmjereno znanju, istraživanju, znanosti, različitosti mišljenja i otvorenosti. Teme i područja koja će biti u fokusu Zelenog kutka su održivi razvoj, urbanizam, znanost o okolišu, ekologija, vrtlarstvo i "zelena" ekonomija. U knjižnici već djeluju Poslovni kutak (ekonomske teme, inspiracija i poduzetničko znanje), American Corner Rijeka (kulturna razmjena, inovativnost, "makers" kultura i nove tehnologije), a sada im se pridružuju Zeleni kutak, doznajemo iz Gradske knjižnice Rijeka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.