Kulturno i turističko

Hercultour: 165 tisuća eura za rutu Putovima Frankopana

Biljana Savić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Hercultour okuplja 7 partnera a se provodi i s ciljem prekogranične suradnje u području turizma i očuvanja kulturno-povijesne baštine između Italije i Hrvatske



RIJEKA U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja prezentirana su dosadašnja postignuća vezana za implementaciju i aktivnosti projekta Hercultour te planovi koji će se u realizirati u predstojećem razdoblju. Hercultour okuplja 7 partnera, a provodi se s ciljem jačanja postojeće prekogranične suradnje u području turizma i očuvanja kulturno-povijesne baštine između Italije i Hrvatske.


Glavni ciljevi ovoga projekta su, između ostaloga, pomoć u prijelazu s tradicionalnog oblika turizma 3S (Sun/Sans/Sea) u razvijeniji i privlačniji oblik turizma 3E (Education/Excitement/Entertainment), razvijanje novog inovativnog turističkog proizvoda koji će ujediniti zajedničku kulturnu i povijesnu baštinu s različitih područja kroz međunarodne rute kulturnog turizma, smanjenje visoke sezonalnosti i promicanje prepoznatljivosti turističkih destinacija koje imaju bogatu kulturnu i povijesnu baštinu , ali još uvijek nisu dobro prepoznate među turoperatorima i turistima.


O projektu su govorili zamjenica župana Marina Medarić, u ime vodećeg partnera – Zadarske županije pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove Lovro Jurišić i direktorica Turističke zajednice regije Romagna Chiara Astolfi.




– Projekt se provodi od početka ove, a trajat će do lipnja iduće godine i njegov ukupni proračun iznosi 1.176.467,40 eura, od čega je 85 posto bespovratnih sredstava. PGŽ sudjeluje u sufinanciranju sa 165 tisuća eura, od čega bespovratna sredstva iznose 164.999,60 eura, čime će se financirati izrada plana upravljanja i održivosti Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana te izrada projektne dokumentacije za ugradnju vanjske stolarije na dvorcu Nova Kraljevica i zamjena dotrajale vanjske stolarije novom te provedba niza promotivnih aktivnosti na jačanju održivosti Kulturno-turističke rute Putovima Frankopana, kazala je Medarić i podsjetila da je Hercultour nastavak projekta Hera koji je od 2013. do 2016. godine provođen u okviru IPA programa jadranske pogranične suradnje.


Chiara Astolfi izrazila je uvjerenje da će projekt rute rimskog naslijeđa biti prilika za turistički razvoj regije Romagna. Njihov turistički lokalitet se sastoji od 4 provincije i 97 gradova, a broji oko 1,5 milijuna stanovnika koji rade u turističkoj industriji.


– Naša regija Emilia-Romagna je 2017. godine registrirala 50 milijuna turističkih dolazaka, od čega na Romagnu otpada 35 milijuna, odnosno oko 75 posto. Od Hrvatske nas dijeli more, različiti smo, ali je postoje velike mogućnosti razmjene iskustava, znanja, ekspertize. Želimo našoj turističkoj ponudi koja se bazira na kupalištima dodati i povijesno-kulturni aspekt razvojem visitor centara u Ravenni i Riminiju, kazala je Astolfi.