Nova koncertna sezona

Haydnov “Orlando Paladino” na Festivalu Kvarner u Opatiji

Svjetlana Hribar

Osim dvije Haydnove opere, opatijska će publika ponovo imati priliku čuti obitelj klarinetista Ottensamer, ali i Ensemble Berlin, koji čini deset članova Berlinske filharmonije

OPATIJA  S početkom rujna, u Opatiji započinje peta koncertna sezona Festivala Kvarner, koju će u ponedjeljak, 1. rujna, otvoriti Haydnova opera – »Armida«. Nakon scenske verzije, koju smo – također s mladim solistima – gledali u Opatiji u rujnu 2012 godine, sad ćemo nazočiti koncertnoj izvedbi, ali u sasvim novoj pjevačkoj podjeli, ponovo pod dirigentskim vodstvom Michaela Fendrea.   Dan poslije, u utorak, 2. rujna, na programu je scenska izvedba još jedne Haydnove opere – »Orlando Paladino«, koja se u Hrvatskoj izvodi prvi put. Iz Kristalne dvorane hotela Kvarner, predstavu će izravno prenositi Treći program HRT-a, a RTV Slovenija snimit će izvedbu ovog ansambla nekoliko dana ranije u Rogaškoj Slatini.

  EU komisija je angažirala bečku agenciju NewsOnVideo da zabilježi dokumentarni film o nastajanju projekta, pa ekipa stiže u Opatiju u srijedu, kako bi snimila posljednje probe.



Purpur je osnovan 2010. godine i rezultat je projekta sufinanciranog programom »Kultura« Europske komisije. Purpur je postao sinonim za istraživanje novih putova na području onoga što je do danas bila takozvana »ozbiljna glazba«. Okuplja mlade i talentirane glazbenike iz cijele Europe, a selekciju vrše članovi Bečke i Berlinske filharmonije, koji i nastupaju s orkestrom.


  Nakon prvog nastupa na Festivalu Kvarner 2011, Purpur ubrzo postaje stalni opatijski gost – Orchestra in Residence. Michael Fendre, umjetnički direktor festivala ističe kako Purpur ne dijeli glazbu na zabavnu i ozbiljnu, nego na dobru i lošu te ima za cilj jedinstvene izvedbe predstaviti na nezaboravnim lokacijama. Kombinacija talentiranih europskih glazbenika te iznimnih programa u suradnji s vrhunskim svjetskim interpretima rezultira fascinantnim osjećajem radosti koju donosi glazba.





  Inače, uprizorenje »Orlanda Paladina« u produkciji Festivala Kvarner, izazvalo je u Italiji i Austriji (u ožujku) – prema pisanju austrijskog »Kleine Zeitunga« – buru oduševljenja! Orkestar Purpur – kao operni orkestar – pod dirigentskim vodstvom Michaela Fendrea, pratit će i ovom prilikom postavu mladih, izvrsnih pjevača, selektiranih na audicijama u Parizu, Londonu, Beču, Berlinu i Modeni.


U srijedu, 3. rujna, slijedi još jedna, opatijskoj publici znana, poslastica: gostovanje svjetski poznate obitelji klarinetista Ottensamer. Otac Ernst Ottensamer (solo-klarinetist Bečke filharmonije) sa sinovima Danielom i Andreasom, koji su također članovi Bečkih i Berlinskih filharmoničara na poziciji solo-klarinetista, jamci su novog vrhunskog glazbenog putovanja u suradnji s orkestrom Purpur, a pod dirigentskim vodstvom Enrique Mazzola.


  U četvrtak, 4. rujna orkestar Purpur otisnut će se u »ležernije glazbene vode« – pod naslovom »Purpur in jeans« večer koja će zasigurno privući i oduševiti publiku – ispreplest će tradicionalnu glazbu s mnogo različitih stilova iz cijelog svijeta. Klezmer, balkanski ritmovi, irska narodna glazba, tango…   Finale ovogodišnje manifestacije započinje 5. rujna, kada Festival Kvarner priređuje koncert pod naslovom »Le Puregeois Gentilehomme« a u izvedbi Ensemble Berlin, koji čini deset članova Berlinske filharmonije. Ovi vrhunski glazbenici predstaviti će poznatu simfonijsku pjesmu Richarda Straussa »Till Eulenspiegels lustige Streiche«.

  Festival Kvarner zatvoriti će koncertnu sezonu 6. prosinca, kada će publici pod motom »Pure Chocolate« orkestar Purpur pružiti priliku uživanja ne samo u glazbi, nego i savršenom okusu čokolade