Dojmljivi murali

Grafiti u Gazi: Umjetnikova poruka indiferentnom svijetu

Hina

Anonimni britanski ulični umjetnik Banksy napravio je nekoliko murala u Gazi, a fotografije postavio je na svoju službenu web stranicu zajedno s kratkim filmom naslovljenim »Pronađite i vi u ovoj godini novo odredište«



ZAGREB » Anonimni britanski ulični umjetnik Banksy napravio je niz murala diljem Gaze, a fotografije jednog od svojih dosad politički najprovokativnijih umjetničkih projekata postavio je na svoju službenu web stranicu. Među grafitima koje je taj tajanstveni umjetnik kojemu se ne zna identitet ostavio na ulicama Gaze su i lik uplakane žene s maramom na glavi, mračna scena dječjeg vrtuljka i bijela mačka podigute šape. Na svojoj web stranici, umjetnik je ispod fotografije murala uplakane žene napisao »Posljedica bombe, Gaza«.


   Ispod druge piše: »Gazu često opisuju kao najveći svjetski zatvor na otvorenom jer nikome nije dopušteno ni ući ni izaći. No, to se čini donekle nepoštenim prema pravim zatvorima, kojima se opskrba strujom i vodom ne prekida naprečac gotovo svaki dan«.


   Prizor mačke Banksyjeva je poruka svijetu indiferentnom spram stradavanja u izraelsko-palestinskim sukobima. Ispod fotografije umjetnik je napisao da je želio skrenuti pozornost na uništavanje Gaze – ali na internetu ljudi jedino žele promatrati sličice mačaka.




   Na svoju je web stranicu postavio i video o Gazi naslovljen »Pronađite i vi u ovoj godini novo odredište« u kojemu promovira taj grad kao poželjno turističko odredište s tipiziranim porukama poput »Lokalnom je stanovništvu ovdje toliko dobro da nikada nikamo ne odlaze«, koje Banksy komentira s nastavkom »… zato što im nije dopušteno«.


   Umjetnik poznat po satiričnoj uličnoj umjetnosti subverzivnih poruka u kojoj kombinira crni humor s grafitima napravljenim uz pomoć ličilačkih šablona, Banksy je svojevrsni fenomen u svijetu vrhunske umjetnosti. Misterij koji obavija tog umjetnika koji nikada nije otkrio svoj identitet, te snažna poruka medija kojim se koristi – umjetnost grafita postala je simbol otpora kapitalizmu, povećava interes kupaca i cijenu njegovih djela koja su, paradoksalno, postala kolekcionarski tražena roba. Prošle godine njegov mural »Kissing Coppers« (policajci koji se ljube) prodan je na dražbi u SAD-u za 575 tisuća dolara (gotovo 4 milijuna kuna).