Koncert solo popjevki

Gostovanje u Meksiku: Diana Haller i Filip Fak nastupaju u Ciudad Obregonu

Svjetlana Hribar

U klavirskoj pratnji Filipa Faka, mezzosopranistica Diana Haller održat će koncert solo popjevki



Dvoje istaknutih riječkih umjetnika – mezzosopranistica Diana Haller i pijanist Filip Fak – ovih dana putuju u Mexico, gdje će 11. travnja u Ciudad Obregonu održati koncert solo popjevki. Na programu su pjesme Schuberta, Bizeta, Faurea, Guastavina, Granadosa, Zajca, Bellinija, Verdija, Berse…


Tako se nastavlja suradnja ovo dvoje mladih Riječana, koji su se – nakon školovanja u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova – razišli putem odabranih studija glazbe, koja ih je nedavno ponovo spojila. Prvi zajednički koncert, onaj u Glazbenom zavodu u Zagrebu 2013. godine, u ciklusu Molto cantabile a pod naslovom »Duhovi i kraljevi« bio je veliki uspjeh Diane Haller kojem je izvrsnom klavirskom pratnjom pridonio pijanist Filip Fak. Ponovili su koncert i u Rijeci, a ovo aktualno gostovanje u mexicu samo dokazuje da se njihova suradnja razvija na obostrano zadovoljstvo.


   Inače, nakon »koncerta sezone« koji je Diana Haller 21. ožujka održala uz orkestar riječek Opere, a pod ravnanjem Ville Matvejeffa na sceni HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, vratila se u Stuttgart kako bi otpjevala dvije predstave »Strawinsky Heute« sa štutgartskim baletom, a odmah potom jednu predstavu Rossinijeve »Cenerentole«.




   – Sljedeće jutro nakon »Pepeljuge« krenula sam za Finsku (Jyväskylä) gdje sam uz dirigenta Ville Matvejeffa (on je šef dirigent orkestra Jyväskylä) pjevala mezzosopransku dionicu u Bachovu oratoriju Muka po Ivanu (Johannes-Passion). U solističkoj postavi je bio i hrvatski bariton Leon Košavić.


   Nakon Jyväskylä vratila sam se u Stuttgart gdje sam odmah na veliki petak i Uskrsnju nedjelju otpjevala Mahlerov veliki ciklus sa orkestrom Lied von der Erde – produkcija sa štutgartskim baletom – a na uskrsnji ponedjeljak sam izvela svoju zadnju Cenerentolu u Stuttgartu za ovu sezonu 2014/15. Sljedeće sezone se »Cenerentola« opet vraća na program u prosincu, ponovo sam jedina u podjeli za naslovnu ulogu, kao i prošlih sezona, rekla nam je Diana Haller, koju – nakon Mexica – čeka dugi period proba za Mozartovu operu »Cosi fan tutte«. Biti će to njezin debi u ulozi Dorabelle u Stuttgartu.