Umjetnički događaj

Goran Filipec na trostrukom pijanističkom recitalu u čast Franza Liszta

Svjetlana Hribar

Foto: Sergej Drechsler

Foto: Sergej Drechsler

Riječanin Goran Filipec koji živi u Parizu, Dinara Klinton, Ukrajinka nastanjena u Engleskoj, i Rodolfo Ritter, Meksikanac iz Njemačke u Ženevi će 20. listopada izvoditi djela Franza Liszta u koncertnoj dvorani Frank Martin



Udruženje Franz Liszt iz Ženeve u čast 207. obljetnice rođenja velikog mađarskog skladatelja najavljuje izniman umjetnički događaj: trostruki pijanistički recital vrsnih umjetnika različitih nacionalnosti, koji su svojim interpretacijama zaslužili biti njegovim dijelom.


To su Riječanin Goran Filipec koji živi u Parizu, Dinara Klinton, Ukrajinka nastanjena u Engleskoj, i Rodolfo Ritter, Meksikanac iz Njemačke. U Ženevi, 20. listopada, oni će izvoditi djela Franza Liszta u koncertnoj dvorani Frank Martin.


Franz Liszt živio je u Ženevi između 1835. i 1836. godine, predavao na ženevskom konzervatoriju odmah nakon njegova osnutka i posvetio mu tada posebnu metodu za pijaniste. Na nesreću, nespretnošću u tiskari u Lyonu, tom se njegovu zapisu izgubio svaki trag.




S društvom glazbenika i prijatelja glazbe Goran Filipec je osnovao Ženevsko društvo Franz Liszt – prvo od Lisztova boravka u toj sredini – s misijom da promovira Listovo djelo na području romanske Švicarske.