Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
20. studenoga 2019.
Domaći autori

Godišnja izložba Hrvatskog društva karikaturista donosi 150 novih radova

Godišnja izložba Hrvatskog društva karikaturista donosi 150 novih radova
Godišnja izložba Hrvatskog društva karikaturista donosi 150 novih radova
Autor:
Objavljeno: 13. listopad 2019. u 9:43 2019-10-13T09:43:00+02:00

Tradicionalna, godišnja izložba karikatura Hrvatskog društva karikaturista, koja se održava već 34 godine, predstavit će od 15. listopada u zagrebačkoj galeriji Zvonimir 150 recentnih radova članova tog društva.

Predstavit će se hrvatski autori koji objavljuju karikature u dnevnom tisku i poznati su široj javnosti, ali i one koji objavljuju karikature u lokalnim listovima i dobivaju nagrade na međunarodnim festivalima karikature.

Izlaže četrdesetak karikaturista, među kojima su i Srećko Puntarić, Nik Titanik, Joško Marušić i drugi, a iz HDK-a najavljuju da će zaseban veći prostor ovogodišnje izložbe dobiti članice društva: Nataša Rašović, Ana Gezi, Mila Lončar i Zrinka Ostović.

Kako se napominje u najavi, izložbe karikatura imaju posebnu važnost posljednjih godina u kojima je karikatura gotovo potpuno i to sasvim neopravdano izgubila svoje mjesto u hrvatskim tiskanim medijima.

Kao dokaz da postoji veliki interes publike za karikaturu navode nedavnu izložbu Nika Titanika, koja je bila otvorena u prepunom muzeju Mimara.

Hrvatsko društvo karikaturista, osnovano 1985. godine, okuplja gotovo sve hrvatske karikaturiste s ciljem promicanja karikature u Hrvatskoj, kao i promicanja hrvatske karikature u svijetu.

Tijekom godine organizira izložbe u brojnim hrvatskim gradovima, a među najznačajnijima je međunarodni festival »Zagreb« koji se ove godine održao 24. put.
Hrvatsku karikaturu redovito predstavlja i u inozemstvu, od 2011. HDK je gostovao u Norveškoj, Francuskoj, Turskoj, Austriji, Belgiji, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

Izložba u MORH-ovoj galeriji »Zvonimir« bit će otvorena do 25. listopada. Prati je katalog koji će, osim sudionika, dobiti i posjetitelji otvorenja izložbe.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.