Holivudska zvijezda

George Clooney: ‘Predsjednik? Zvuči jako zanimljivo i zabavno, ali hvala ne bih!’

Stjepan Hundić

Reuters

Reuters



VENECIJA »Predsjednik? Zvuči jako »zanimljivo i zabavno«, ali hvala ne bih!«, kratko je slavna holivudska zvijezda odgovorila uz svoj prepoznatljiv osmijeh na pitanje koje mu često postavljaju zbog njegovih javno poznatih političkih angažmana i zanimanja za društvenu problematiku. Iako George Clooney neće (barem za sada) ulaziti u predsjedničku utrku (iako mu mnogi daju velike šanse kad bi se na to odlučio), njegov novi redateljski uradak »Suburbicon« s Mattom Damonom i Julianne Moore u glavnim ulogama itekako ima veze s politikom koja se danas kreira u Ovalnom uredu u Washingtonu.


»Ovo nije film o Donaldu Trumpu, ali jest i (o) današnjoj Americi koja je jako gnjevna i bijesna«, otkriva Clooney podtekst filma čija je priča smještena krajem 1950-tih u »savršenom perifernom naselju za tipičnu američku obitelj« čiju utopijsku viziju života narušava dolazak tamnopute obitelji pa dodaje:


»Kad se govori »make America great again«, zapravo se misli na romantičnu viziju bijele Amerike 1950-ih koja je bila sve samo ne savršena i velika. Ni kasnije nije bilo ništa bolje; odrastao sam na američkom jugu 1960-tih i znam jako dobro kako je to izgledalo – rasizam je bio svakodnevna pojava, a danas smo ponovno svjedoci istih nemilih događaja koji se zbivaju usred Amerike. Živimo u gnjevnim vremenima s razlogom, jer Amerika ide u krivom smjeru. U tom smislu film reflektira sadašnjost.«


Podijeljene reakcije




Novi Clooneyjev film popraćen je pljeskom nakon novinarske i službene premijere, dok su recenzije svjetskih medija miješane.


»Bio sam inspiriran istininitim događajem iz 1957. u američkom gradiću Levittown, kad je dolazak tamnopute obitelji u novo naselje na periferiji izazvao rasističke nemire«, otkriva Clooney svoj kreativni izvor za ovu mračnu triler-dramu s crnohumornim elementima i teškim društveno-političkim nabojem koji oslikava rasističku Ameriku, ali ne treba biti preveliki filmofil da bi se uočio i veliki utjecaj braće Coen u središnoj narativnoj niti s fargovski crnohumornim krimi zapletom o mužu (Damon u slasnoj ulozi psihopatskog negativca), njegovoj supruzi i njezinoj sestri blizanki (dvostruka uloga Julianne Moore).


Gnjevna Amerika


George Clooney kaže da se sjetio scenarija Coenovih iz 1980-tih »Suburbicon«, koji nisu nikad realizirali. – Ovoga puta Clooney redatelj nije Clooneyju glumcu dao ulogu, jer ovaj put nisam htio glumiti i režirati samog sebe, prenaporno je, imam dovoljno posla iza kamere. Zanimljivo je da su braća Coen bila blizu realizacije filma 1999. godine i tada su mi ponudili sočnu epizodnu ulogu agenta osiguravajuće kuće koji je namirisao prijevaru u slučaju ubojstva supruge, ali odlučio sam ne uskakati u te cipele ovaj put – osvrnuo se Clooney.

Iako je film nakrcan zlim, nasilnim i gnjevnim odraslim likovima, glavni protagonist i junak je zapravo klinac čijim očima promatramo događaje.


– Priču pratimo iz perspektive djeteta, koje shvati mračan plan svoga oca i koje se druži s klincem tamnopute obitelji u susjednoj kući (oni nakon svih groznih događaja na kraju filmu skupa igraju bejzbol). To je optimističan kraj, jer sam ja optimist i vjerujem u bolju budućnost. Današnja Amerika je podijeljena, današnja Amerika je gnjevna i bijesna kakvu nikad nisam vidio, a preživio sam i Watergate, mračan se oblak nadvio nad našu zemlju, ali ponavljam, optimist sam i vjerujem da ćemo i ovo prevladati za bolju budućnost svih nas. Vjerujem u to i kao Amerikanac i kao otac dvoje djece – zaključio je Clooney.