U sjećanje na velikog pjesnika

Festival Zagreb, grad poezije: Hodočašće po Tinovim gostionicama

Hina

foto: Festival poezije

foto: Festival poezije

Festival će okupiti niz umjetnika koji štuju Tinov rad i koji će kroz poeziju, svirku i anegdote na svakoj od lokacija događanja podsjetiti zbog čega je Tin Ujević i danas jedan od najvažnijih i najzanimljivijih hrvatskih pjesnika.



ZAGREB – Tradicionalnim programom »Sjećanje na Tina«, koji je za 62. godišnjicu smrti velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića zamišljen kao ‘hodoćašće’ gostionicama na potezu od Vinodola u Teslinoj do Blata u Masarykovoj ulici, u subotu, 11. studenog, otvara se osmi Festival »Zagreb, grad poezije«.


»Tu su bili ključni lokali u koje je Ujević sa svojom subraćom hodočastio, od Vinodola u Teslinoj gdje ćemo otvoriti festival, preko Pule i Korčule u Teslinoj te Visa i Dingača u Masarykovoj, koji postoje još jedino u priči i legendi, a završavamo u Blatu«, rekao je Goran Matović, autor i ravnatelj Festivala na konferenciji za novinare u gostionici Tip– Top, nekadašnjem Blatu, koji je najviše ušao u memoriju kao mjesto na koje je Ujević zalazio.


Po njegovim riječima, bio je to Tinov dnevni ritual. »Živio je teatar ulice i gostionice, a gdje god se micao otvarali su se svjetovi i događao se veličanstveni Ujevićev teatar«, napomenuo je.




Matović kaže kako tom manifestacijom žele afirmirati Ujevićeve ulice i gostionice, UJevića i njegovo djelo. »On je najtrezveniji um 20. stoljeća, o njemu se govori preko otrcanih priča, ali je bio uistinu trijezan, znao je 12 jezika i vladao svim mogućim temama«, istaknuo je.


S obzirom na imena lokala u Teslinoj i Masarykovoj, koje je Ujević svakodnevno obilazio, taj se potez naziva i Jadranskom magistralom, a za Martinje će nakratko dobiti novo ime.


Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić najavio je da će se u subotu na dva sata te dvije ulice preimenovati u Ulicu Tina Ujevića. »To ćemo raditi svake godine da osvježimo sjećanje na velikog pjesnika, a u toj šetnji kroz povijesni slijed stvari vodit će nas Matvić, koji živi našeg Tina«, dodao je.


Festival će okupiti niz umjetnika koji štuju Tinov rad i koji će kroz poeziju, svirku i anegdote na svakoj od lokacija događanja podsjetiti zbog čega je Tin Ujević i danas jedan od najvažnijih i najzanimljivijih hrvatskih pjesnika.


Svaka živa gostionica bit će od 17 sati nadalje domaćin kratkog scenskog događanja koje kreiraju poznati umjetnici kao sjećanje na Ujevećeve zagrebačke ulice i gostionice.


U programu sudjeluju, među ostalima, Rade Šerbedžija, Perica Martinović, Tonko Maroević, Vesna Tominac, Nikša Marinović, Bogdan Žižić, Sara Renar, Irena Šekez Sestrić i Zoran Kelava.


Akademik Tonko Maroević smatra kako ta manifestacija dobiva natrag nešto od svog sjaja i dostojanstva, što je osobito važno u vremenima kada poezija ljudima sve manje znači.


»Tin je živio po gostionicama, pisao o ljudima za vratima gostionice i živio duh toga grada, pa ponudu da radim na ovakvom projektu smatram obavezom«, ustvrdio je.


Perica Martinović je rekla kako je ovo kruna Matovićevog rada posvećenog Tinu. »Drago mi je da je ovaj festival tako snažno zaživio u Zagrebu, po tome i jesmo pravi grad«, rekla je.


Organizator festivala je Teatar poezije.