Trijada

Energični muško-ženski duet: Plesna predstava Maše Kolar gostovala u Rijeci

Kim Cuculić

Predstava je inspirirana snažnim ženama koje muškarce uče o ljubavi, a izvode je autorica Maša Kolar i član zagrebačkog Baleta Takuyo Sumito



RIJEKA Predstava »Trijada«, jedna od ponajboljih domaćih predstava suvremenog plesa protekle sezone, gostovala je u HKD-u na Sušaku u suradnji HNK-a Ivana pl. Zajca i Plesne mreže Hrvatske. Ovom predstavom ujedno je najavljen novopokrenuti festival »Periskop«.


Riječ je o predstavi nagrađivane autorice Maše Kolar, koja je već dobro poznata riječkoj publici. Ovaj muško-ženski duet Kolar je originalno napravila i izvodila u suradnji s portugalskim plesačem Ricardom Camposom Freireom, a u Rijeci ga je izvela s hvaljenim članom zagrebačkog Baleta Takuyom Sumitomom.


Predstava je inspirirana snažnim, dominantnim ženama koje muškarce uče o ljubavi, a pratimo ih kroz tri odnosa: mladog muškarca i starije žene, muškarca i žene iste dobi te mlade djevojke i starijeg muškarca.




Ovi odnosi, uz klavirsku pratnju uživo Josipe Kukor, izmjenjuju se u minimalistički koncipiranoj scenografiji koja se sastoji od vodoravne i okomite plastične podloge. Plesačima se na sceni kao izvođač pridružio i vizažist Dino Baksa, koji svojim intervencijama na licima izvođača i iscrtavanjem tijela transformira likove iz jednog u drugi.


Kritika je izvedbu opisala kao plesački raskošnu, punu energičnih kontakata, usuglašenih, izgrađenih, preciznih pokreta i napregnutih mišića, kao neprekidnu bujicu kontrapunktova. Riječka publika, očito željna plesnih zbivanja, izvođače je nekoliko puta pozivala na poklon.