Brojne aktivnosti

Emina Višnić: Program Europske prijestolnice kulture objavit ćemo 2019. godine

Kim Cuculić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Na presici u novom MMSU-u govorili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić te umjetnički direktor projekta Slaven Tolj, koji su pobrojali dosadašnje akcije i progovorili o predstojećim planovima



RIJEKA Pripreme Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine bila je tema konferencije za novinare održane u novom prostoru Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u bivšem »Benčiću«. Ovim povodom gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel istaknuo je da je dosad poduzet čitav niz aktivnosti, a posebno se osvrnuo na infrastrukturnu obnovu i ulaganja.


– Za obnovu Palače šećerane i broda »Galeb« odobreno je 68,9 milijuna kuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj. U sklopu Urbane aglomeracije Rijeka, putem ITU mehanizma, iz istog je fonda Rijeci odobreno i 68,2 milijuna kuna za obnovu buduće zgrade Gradske knjižnice i buduće Dječje kuće. Nakon poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Knjižnica i Dječja kuća prijavljene su kroz sustav eFondovi. Prošle je godine u zgradu u bivšem »Benčiću« uselio Muzej moderne i suvremene umjetnosti. Riječ je o dovršetku prve faze obnove H-objekta, vrijedne 6,8 milijuna kuna. Do 2020. godine, vlastitim sredstvima, trebali bi urediti i preostali dio zgrade.


Preseljenje ostalih kulturnih ustanova u nekadašnji kompleks »Benčić« odvijat će se sukcesivno tijekom 2020., odnosno početkom 2021. kao sastavni dio programa Europske prijestolnice kulture. Prva će početkom proljeća 2020. svoja vrata otvoriti Palača šećerane, u koju će useliti Muzej grada Rijeke. Zatim slijedi otvorenje »Galeba«, a potom se u ljeto otvara Dječja kuća, koja će objediniti programe namijenjene djeci u organizaciji Art-kina, Gradskog kazališta lutaka, Gradske knjižnice, MMSU-a i nezavisne kulturne scene.


Brojni programi




I konačno, u okviru programa zatvaranja EPK-a, u veljači 2021. svoja će vrata otvoriti i Gradska knjižnica Rijeka u T-objektu, dotad već formiranog kvarta kulture »Benčić« – osvrnuo se Obersnel, dodajući da su u tijeku i radovi na obnovi RiHuba, koji će biti kulturno-informacijski centar, u planu je i obnova prostora energane bivše Tvornice papira koji će biti namijenjen za kreativne industrije, a nastavit će se i s uređenjem Kazališta, Starog grada, riječkih trgova i Ulice Dolac kako bi grad bio što ljepše uređen do 2020. godine. Kulturno-turistička ruta »Putovima Frankopana« pak je europski projekt u kojem je Grad Rijeka partner Primorsko-goranske županije.


Direktorica tvrtke Rijeka 2020 Emina Višnić podsjetila je na brojne programe realizirane u 2017. godini te najavila nove programe kojima će se testirati kapacitet grada i upoznati građane s procesom rada na projektu EPK-a.– Prošle godine realizirano je 40 pilot-programa te gotovo 150 pojedinačnih događanja za više od 18.000 sudionika. Programe ne radimo sami, nego s nizom vanjskih suradnika. Uključene su i sve riječke ustanove u kulturi.

Spomenula bih i vrlo bogat obrazovni program, međunarodne seminare, konferencije i radionice. U pripremi programa za 2020. dogovaramo strateška partnerstva i javljamo se na natječaje. Novac, naime, treba zaslužiti kroz razne natječaje. Za financijsku stabilnost projekta iznimno je važna i podrška Vlade Republike Hrvatske. Već smo prošli prvi monitoring i pozitivno smo ocijenjeni, uz određene preporuke za daljnji rad. U lipnju je sljedeći stupanj monitoringa, a programe će ocjenjivati i stručno tijelo zaduženo za nezavisnu evaluaciju.


U 2017. detaljno se razrađivao kulturni program, koji je podijeljen u 11 programskih cjelina i 7 programskih pravaca. Njihova razrada nastavlja se i za glavninu programa bit će dovršena do ljeta ove godine. U 2019. ćemo objaviti program – kazala je Višnić, najavivši predstavljanje Rijeke na najvećem svjetskom turističkom sajmu u Berlinu.


Slaven Tolj, umjetnički direktor projekta Rijeka 2020 – EPK, istaknuo je da Rijeka već sada obiluje kvalitetnim programima i ima jaku kulturnu scenu. Naglasio je da je u projekt EPK-a potrebno uključiti cijelu zajednicu.


Noćenje u MMSU-u


– Pored pripreme programa za 2020. godinu, organizirat će se niz manjih i većih događanja u suradnji s partnerskim ustanovama, udrugama i institucijama. Primjerice, HNK Ivana pl. Zajca će, kao pilot-program, izvesti premijeru predstave »Gorski divovi«, koja će gostovati u nekoliko europskih gradova. U ožujku na Kvarner dolaze književnici, koji će u okviru književnih rezidencija na literarni način obrađivati najinteresantnije lokalne teme i specifičnosti. Jedna od posebnih atrakcija u 2018. bit će mogućnost noćenja u MMSU-u, što se planira u okviru riječkog programa međunarodnog Industrijskog bijenala koji će se u Labinu, Puli i Rijeci zbivati od srpnja do listopada.


Krajem srpnja Rijeku će »okupirati« 500-tinjak studenata iz cijele Europe, koji će zajedno s velikim imenima suvremene arhitekture boraviti i raditi na širem prostoru Delte te za sobom ostaviti različite intervencije u prostoru – osvrnuo se Tolj.Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva, kazala je da je u 2017. godini dogovorena suradnja sa svim hrvatskim gradovima koji su se kandidirali za titulu EPK 2020, dok je tijekom godine ostvarena suradnja sa stotinjak lokalnih te 60-ak međunarodnih partnera. Od nekoliko stručnih konferencija koje će Rijeka ugostiti ove godine posebno se ističe konferencija mreže »Interkulturni gradovi« Vijeća Europe. Kregar Šegota istaknula je i suradnju sa Sveučilištem u Rijeci i Turističkom zajednicom. Intenzivno se radilo i na osiguravanju financijskih sredstava, pa je na različite EU fondove prijavljeno 17 projekata ukupne vrijednosti 8,5 milijuna kuna, a tri su već pozitivno ocijenjena.

Dodajmo i da je planirani proračun Rijeke 2020 d.o.o. za pripremu i provedbu programa te prateće djelatnosti za 2018. godinu 23,4 milijuna kuna. Od toga je oko 25 posto planirano iz proračuna Grada Rijeke, oko 65 posto iz sredstava RH, oko pet posto iz proračuna PGŽ-a i oko pet posto iz drugih izvora.