Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. studenoga 2019.
Dugogodišnja akterica

Ekipiranje HKD-a na Sušaku: Jelena Tondini postaje prva programska koordinatorica

Foto: SErgej
Foto: SErgej
Objavljeno: 22. studeni 2018. u 10:36 2018-11-22T10:36:23+01:00

Dugogodišnja akterica riječke kulturne scene nakon rada u TD-u Rijeka 2020 pobijedila je na natječaju za koordinatora programa Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, odnedavno ustanove u kulturi kojoj je, također odnedavno, na čelu Edvin Liverić

RIJEKA Jelena Tondini, dugogodišnja akterica riječke kulturne scene, izabrana je za programsku koordinatoricu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, »najmlađe« ustanove u kulturi Grada Rijeke.

Tu informaciju potvrdio nam je Edvin Liverić, nedavno izabrani ravnatelj HKD-a.
– Natječaji su raspisani još ranije, a nakon računovodstva i pitanja rada s volonterima, sada je izborom Jelene Tondini riješeno i pitanje koordinatora, odnosno u ovom slučaju koordinatorice programa. Ta funkcija je iznimno važna i predstavlja zapravo izvršnog producenta, osobu koja je veza između uprave, tehnike i samih umjetnika – kaže Liverić.

Dodatno pojašnjava da će se programska koordinatorica baviti svim zahtjevima veznima uz određeni program, a najzahtjevniji dio posla bit će izrada godišnjeg rasporeda svih zbivanja.
– S obzirom na našu obavezu da budemo na raspolaganju izvaninstitucionalnoj sceni i da svi s nezavisne scene koji su prošli na programu javnih potreba u kulturi imaju prioritet, nije jednostavno uskladiti sve te termine i zahtjeve, vidjeti kada netko još može gostovati, osigurati potrebnu logistiku i slično – kaže Liverić.

Jelena Tondini dugi niz godina prisutna je na kulturnoj sceni Rijeke. Radila je u udrugama i Odjelu za kulturu Grada Rijeke, autorica je više od dvadeset izvedbenih projekata i predstava te jedne zbirke poezije, a sve do sada najavljenog prelaska u Hrvatski kulturni dom bila je članica EPK tima s kojim je prošla sve faze projekta. U sklopu Rijeke 2020 bila je kreativna producentica programskog pravca Kuhinja, a poznata je i kao začetnica uspješnog Porto Etno festivala.

Inače, prilikom osnivanja HKD-a kao zasebne ustanove navodilo se da je cilj postizanje efikasnijeg rada, kompletnije usluge korisnicima prostora, ali i raznolikije ponude događanja, posebice u kontekstu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture. Kao samostalna pravna osoba ustanova HKD se može prijavljivati na različite natječaje ministarstva kulture, Primorsko-goranske županije ili Europske unije.

Prema riječima Edvina Liverića, koji formalno preuzima dužnost ravnatelja od 1. siječnja 2019. godine, trenutno se u HKD-u radi na nekoliko »fronti«, priprema se novi vizualni identitet, formira blagajna, izrađuje web stranica...
– Krećemo od temelja, ciglu po ciglu, zapravo budući da je ovo nova ustanova za uspješno funkcioniranje treba napraviti sve, ali to je zapravo i super – kaže Liverić.

Inače, uskoro bi moglo biti još kadrovskih pretumbacija na riječkoj kulturnoj sceni, s obzirom na to da je na posljednjoj sjednici Kolegija gradonačelnik Vojko Obersnel najavio potrebe zapošljavanja u ustanovama u kulturi u 2019. i 2020. zbog provođenja programa EPK-a.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.