Niz novih naslova

Dubrovačke ljetne igre: »Romeo i Julija«, »Dundo Maroje« i posveta baroku

Hina

Sezona je zamišljena s dvije dramske premijere, jednom reprizom, nekoliko gostovanja i koprodukcija



ZAGREB » Pretprogram 65. festivalske sezone Dubrovačkih ljetnih igara, koje će se s nizom novih naslova tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, predstavili su u festivalskoj palači intendant Krešimir Dolenčić, direktor glazbenog programa Mladen Tarbuk i ravnateljica Ivana Medo Bogdanović.


   Bogat dramski program 65. sezone Dubrovačkih ljetnih igara donosi više novih naslova. Premijerni dramski program otvaraju Shakespeareovi »Romeo i Julija« u prijevodu Luka Paljetka i u režiji Jagoša Markovića. Ovom redatelju to je prva režija na Igrama, a jednu od najljepših ljubavnih priča smjestio je u renesansni ljetnikovac Skočibuha na Boninovu. Krešimir Dolenčić Držićevu najpoznatiju i najizvođeniju komediju »Dundo Maroje« smješta na Držićevu poljanu. Kao što je lani najavljeno, Vojnovićev »Ekvinocijo«, premijerno izveden 2004. na Lokrumu u režiji Joška Juvančića i izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, i ove godine će biti na programu.


Pisci u Sponzi


Splitsko ljeto u Dubrovniku gostuje sa Shakespeareovim »Timonom Atenjaninom« u režiji Georgija Para, premijerno odigranim prošle godine, a redatelj ga smješta na dvije lokacije – u atrij Poslijediplomskog središta Dubrovnik i park Gradac. Na Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, 5. kolovoza u Akvariju premijerno će se, u režiji Ante Vlahinića, izvesti ulomci iz »Ratnog dnevnika« Džemile Bukovice, Dubrovkinje koja je svoja sjećanja objavila u obliku dnevnika.




   Uspješan prošlogodišnji projekt »Pisci u Sponzi« nastavlja se i ove godine – uključivat će premijerne izvedbe naslova »Ocean more« Alessandra Baricca u režiji Mani Gotovac i izvedbi HNK Varaždin na kupalištu Šulić, uz gostovanje samog autora, zatim drame »Bez odraza« Iva Brešana u izvedbi HNK Šibenik i u režiji Vinka Brešana te Platonove »Obrane Sokratove« u prijevodu Lade Kaštelan, režiji Božidara Violića i izvedbi Mislava Čavajde. U Kneževu dvoru održat će se i večer Arsena Dedića pod nazivom »Pisac opće prakse«.


   U koprodukciji Dubrovačkih ljetnih igara, Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i Festivala Ljubljana, koreografski i redateljski dvojac Valentina Turcu i Leo Mujić postavit će na Boškovićevu poljanu neobarokni balet »Opasne veze«, po motivima istoimenog romana Pierra Choderlosa de Laclosa i »Kvarteta« Heinera Müllera, a na glazbu Georga F. Händela, Bacha, Vivaldija i drugih majstora baroka. Nakon Dubrovnika, balet će biti izveden na Križankama na Festivalu Ljubljana, a zatim se seli na repertoar SNG-a Maribor.


Tri barokna stila


Glazbeni dio programa bit će posvećen baroku, a okosnicu festivala čine tri koncerta: njemački, talijanski i francuski, što su ujedno i tri najznačajnija nacionalna stila baroka – najavio je dirigent Mladen Tarbuk. Talijanski barok predstavit će ansambl Concerto de’Cavalieri, dok će njemački barok, izvodeći svih šest Bachovih Brandenburških koncerata, predstaviti Bachorchestra of the Gewandhaus Leipzig. Francuski barok predstavit će Le Concert Spirituel, vokalno-instrumentalni sastav pod vodstvog uglednog Hervéa Niqueta. Barokne vještine domaćih glazbenika pokazat će vokalni ansambl Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija i Hrvatski barokni ansambl.


   S baroknim repertoarom nastupit će i talijanski pijanist Andrea Padova, te Dieter Flury, soloflautist Bečke filharmonije. Kako je jedan od presudnih utjecaja na današnju glazbu barok ostavio i na jazz, nastupit će trio Davida Gazarova, čije su improvizacije na Bachove teme poznate i cijenjene. (Hina)