Knjiga kazališnih tekstova

Drame i komedije: Novi prijevodi Mire Gavrana u Njemačkoj i Slovačkoj

Marinko Krmpotić



RIJEKA U Njemačkoj je, u izdanju »University of Bamberg Press«, objavljena knjiga kazališnih tekstova Mire Gavrana »Sladoled pivo« u kojoj su se našle dvije vrlo popularne Gavranove novije komedije – »Sladoled« i »Pivo«. Dok prva tematizira odnos majke i kćeri kroz šezdeset godina, druga tematizira odnos oca i sina u jednako dugom razdoblju.


Oba je teksta na njemački jezik preveo Tihomir Glowatzky, sveučilišni profesor iz Bamberga koji već godinama na tom uglednom sveučilištu studente podučava njemačkoj gramatici.


Urednik je Hans-Peter Ecker. U knjizi su objavljeni teatrolološki i kritički tekstovi Sanje Nikčević, Zdenke Đerđ, Mire Muhoberac, Tomislava Kureleca, Dražena Stojanovića i Igora Weidlicha. Miro Gavran je do sada imao sedam kazališnih premijera u Njemačkoj i Austriji, a objavljena su mu i četiri romana na njemačkom jeziku.




U izdanju Naklade Jana Jankoviča u Bratislavi u Slovačkoj objavljena je pak Gavranova knjiga »Drame i komedije IV«, u kojoj su se našli njegovi kazališni tekstovi »Lutka«, »Pivo«, »Sladoled«, »Pacijent doktora Freuda« i »Papučari«.


Sve je tekstove na slovački preveo i knjigu uredio poznati kroatolog i prevoditelj dr. Jan Jankovič. Teško je, bez sumnje, naći sličan primjer da nekom dramatičaru u drugoj zemlji izađu čak četiri knjige kazališnih tekstova, i to u prijevodu istog prevoditelja. A sve je počelo prije šesnaest godina, kada je Jankovič objavio prvu knjigu Gavranovih tekstova. Ubrzo potom naš autor je postao najizvođeniji inozemni dramatičar u toj zemlji, a u Kazalištu Jana Palarika u Trnavi organizirana su i prva četiri Gavranfesta, kazališna festivala na kojima su se igrale isključivo predstave nastale prema njegovim tekstovima.


Za očekivati je da će i ove netom objelodanjene knjige kazališnih tekstova Mire Gavrana naći svoj put do inozemnih scena. Djela Mire Gavrana prevedena su na 38 jezika. Po njegovim tekstovima nastalo je više od 300 kazališnih premijera diljem svijeta, koje je vidjelo više od tri milijuna gledatelja. Miro Gavran je u proteklih četvrt stoljeća uvjerljivo najigraniji hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu.