Ljubav i ekonomija

Dokumentarni performans Montažstroja: Javna rasprava na temu pobačaja

Kim Cuculić

»Ljubav i ekonomija« je multimedijsko povijesno putovanje o sudbinama naših prabaka, baka i majki, kaže se u najavi



RIJEKA Dokumentarni performans »Ljubav i ekonomija« bit će izveden u riječkom Art-kinu Croatia u srijedu, 27. rujna u 20 sati. Riječ je o produkciji Montažstroja u režiji Boruta Šeparovića. Radi se o javnoj raspravi o pravu na slobodno odlučivanje o rađanju djece. U tom smislu »Ljubav i ekonomija« je multimedijsko povijesno putovanje o sudbinama naših prabaka, baka i majki.


– Kako je izgledala povijest regulacije pobačaja na našim prostorima? Naratorica vodi publiku na povijesno putovanje uz pomoć virtualne građe koja se projicira na platno. Hrvatski liječnici 1920-ih godina traže legalizaciju pobačaja iz socijalnih razloga: siromašne žene krvare i umiru od ilegalnih pobačaja, dok bogate žene plaćaju kvalitetne usluge privatnih liječnika. Na platnu se prikazuju animacije Krivičnog zakona u Kraljevini SHS, dokumenti iz perioda NDH, kad su izvršitelji pobačaja kažnjavani smrću… Sve do 1978. godine, kad se u Hrvatskoj donosi zakon o legalnom pobačaju koji vrijedi i danas. Uz multimedijalnu povijesnu analizu, glazbene songove, isječke iz igranih i edukativnih filmova o pobačaju, ovaj dokumentarni performans naglašava socio-ekonomsku uvjetovanost prekida trudnoće – piše u najavi događaja.


Dramaturginja je Nataša Mihoci, autor animacija Konrad Mulvaj, naratorica Jelena Berković, moderator Zoran Grozdanov, a govornice Lidija Matošević i Dalida Rittossa. Ovo je i humanitarni događaj pa se prihod od ulaznica uplaćuje udruzi koja brine i materijalno pomaže djecu iz socijalno ugroženih obitelji.Ulaznice se mogu rezervirati na [email protected] ili kupiti na ulaznice.hr.