Dugogodišnja tradicija

Dodijeljene županijske nagrade za poticanje kulturnog stvaralaštva u PGŽ-u

Mladen Trinajstić

Foto Marin Aničić

Foto Marin Aničić



OMIŠALJ – Dugogodišnja tradicija poticanja kulturnog stvaralaštva u Primorsko-goranskoj županiji te nagrađivanje onih najboljih i najuspješnijih kulturnjaka, nastavljena je i ove godine. Na prigodnoj svečanosti održanoj na arheološkom lokalitetu Mirine-Fulfinum pored Omišlja župan Zlatko Komadina jučer je imao čast i zadovoljstvo dodijeliti nagrade najuspješnijim »stvarateljima kulture« u svim segmentima stvaralaštva.


Nagrade se dodjeljuju za najbolja skupna i najbolja pojedinačna dostignuća, i to ustanovama, udrugama i pojedincima s prebivalištem, odnosno sjedištem na području PGŽ-a, a koji su na manifestacijama državne ili pak međunarodne razine u protekloj godini osvojili nagradu kao najuspješniji u kategoriji u kojoj su se natjecali.


Na taj način zaslužene nagrade otišle su u ruke predstavnika kastavskog Mješovitog vokalnog ansambla Kanat (dobitnicima Grand prix nagrade, odnosno zlatne plakete za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja na 51. Susretu hrvatskih pjevačkih zborova održanom u Rovinju), Gradskog kazališta lutaka Rijeka, riječke Plesne grupe Flame (za prva mjesta u seniorskim kategorijama državnog natjecanja Dance star Croatia, ali i riječke ženske klape Luka – osvajačicama Porina za album »More ljubavi« u kategoriji najboljeg albuma pop-foklorne glazbe.




U pojedinačnoj su pak kategoriji prigodnim priznanjima i novčanim nagradama u vrijednosti od po 4 tisuća kuna nagrađeni glumice i glumci Gradskog kazališta lutaka, i to Petra Šarac, Andrea Špindel, Damir Orlić i David Patrović (svi za najbolja glumačka ostvarenja za predstavu »Zamrznute pjesme« na 21. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade HC Assitej), a potom još i Zlatko Vicić iz istog tog kazališta za glumačko ostvarenje u predstavi »Wanda Lavanda«.


Nagradu je zaslužio i Zvjezdan Ružić koji je Porina osvojio u kategoriji najbolje jazz skladbe, a istim je priznanjem ovjenčan i Elvis Stanić koji je s dva Porina bio nagrađen za najbolji aranžman za skladbu Rosulica, odnosno za najbolju snimku za album »Air/Zrak«.


Županijsku je nagradu dobio i Ivan Popeskić, Porinom također nagrađen za najbolju snimku albuma »Air/Zrak«, ali i riječki glazbenici Damir Urban, Zoran Prodanović, Damir Martinović te Matej Zec i Igor Karlić, svi »na račun« najboljeg albuma za djecu nazvanog »3 praščića/Slavuj«. Uz spomenute, nagrade su u ovoj prilici dobili i Neno Belan, dobitnik diskografske nagrade Porin u kategoriji najboljeg albuma s raznim izvođačima za 64. Zagrebački festival, kao i producent Olja Dešić koji je Porina zaslužio najboljim albumom pop-folklorne glazbe »Zbog ljubavi«. Isti razlog i isto postignuće županijsku je nagradu donijelo u ruke i riječkom producentu Svetomiru Popoviću, a Božidar Alajbegović nagrađen je temljem osvojene nagrade »Julije Banešić« za najbolju knjigu književnih kritika koju mu je dodijelila Matica hrvatska, Ogranak Slavonsko-baranjsko-srijemski te Društvo hrvatskih književnika.


Ana Vivoda nagrađena je pak slijedom nagrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice na 5. Hrvatskom trijenalu crteža. U kategoriji osvajača međunarodnih nagrada priznanjima i novčanim nagradama ovjenčani su i riječki fotograf Aleksandar Tomulić, dobitnik zlatne FIAP medalje na međunarodnim salonima fotografije u Zagrebu, Negotinu i Mumbaiju te Sandra Ban iz Skrada, osvajačica prve nagrade za keramiku na međunardnom simpoziju u Ukrajini.


U kategoriji osvajača međunarodnih nagrada nagrađen je Pjevački zbor mladih »Josip Kaplan« iz Rijeke, i to zbog osvajanja Grand prix nagrade njegova Djevojačkog zbora na natjecanju Lege Artis 2018. Spomenimo i da je ukupna vrijednost dodijeljenih nagrada za unapređivanje kvalitete kulturnog stvaralaštva ove godine dosegnula iznos od čak 275 tisuća kuna.