Niz premijera

Djevojke u ljetnim haljinama volim: Počeo Tjedan suvremenog plesa

Hina

Do 4. lipnja održat će se niz premijernih naslova zagrebačkoj publici već poznatih plesnih umjetnika, a nastupit će i nova imena recentne svjetske i hrvatske plesne scene



ZAGREB Premijernom izvedbom predstave »Djevojke u ljetnim haljinama volim« Studija za suvremeni ples, nadahnutom hitom iz osamdesetih grupe Haustor, počeo je ovogodišnji Tjedan suvremenog plesa. Riječ je o novom projektu koreografkinje Petre Hrašćanec i dramaturga Saše Božića, koji se bavi istraživanjem povijesnog naslijeđa, memorijskih praksi i scenskih rekonstrukcija plesnih biografija plesača u kontekstu zagrebačke i hrvatske plesne scene.


Iako se predstava temelji na biografiji voditeljice Studija za suvremeni ples, Bosiljke Vujović-Mažuran, koja je obilježila hrvatsku plesnu scenu proteklih četrdeset godina, ona je tek polazište za analizu stanja hrvatskog plesa danas, modela kulturne politike koji ples i plesne umjetnike svode na puko preživljavanje i vječito čekanje uspostave profesionalnih uvjeta i mogućnosti da se ples uopće dogodi.


Prema riječima Petre Hrašćanec, gledajući spot »Moja prva ljubav« Haustora prepoznala je neke od kreatora plesne scene, među kojima je bila i Bosiljka Vujović, te se zapitala gdje su danas i što se sve dogodilo u međuvremenu. »Gledajući na plesnu scenu danas nije se puno promijenilo jer i dalje postoji samo ogroman rad bez podrške o kojoj se maštalo. Djevojke su nove, problemi su stari«, ustvrdila je uoči premijere.


Niz premijera




Na dan otvorenja još je jedna premijera donijela pogled u prošlost s referencama na sadašnjost – slovenski bard suvremenog plesa Matjaž Farič došao je s predstavom »Red Trail«, koja podsjeća na trideset godina njegova umjetničkog stvaranja. Predstava je posljednji Faričev solo, dio opsežnijeg projekta kojim taj istaknuti koreograf, redatelj i plesač propituje fenomen sinestezije. Kako je istaknuo, nakon deset godina stanke ponovno je počeo plesati kako bi »još jednom stao na pozornicu i bolje upoznao sebe« , u projektu kojega doživljava kao »napornu, ali i jako zabavnu avanturu«.


»Red – trail/Crveno – Trag« nije samo novi plesni solo Matjaža Fariča, nego ujedno i ono što teče u našim tijelima. To je izričaj naboja kreativne energije, koja teče u žilama onih koji vole umjetnost.


Korejski plesni umjetnici


Do 4. lipnja, u okviru 34. Tjedna suvremenog plesa, održat će se niz premijernih naslova zagrebačkoj publici već poznatih plesnih umjetnika, a nastupit će i nova imena recentne svjetske i hrvatske plesne scene. Tjedan nastavlja ove godine suradnju sa SIDance Festivalom iz Južne Koreje, pa će se prvi put predstaviti korejski plesni umjetnici, u povodu 25 godina gospodarske i kulturne suradnje dviju zemalja. Osim Koreji, Festival će posebnu pozornosti dati novijoj španjolskoj plesnoj scenu – kroz prezentaciju triju produkcija, »Time Takes Time« plesne skupine GN/MC, »Avalanche« Danija Pannulla i »Anarchy« družine Societat Doctor Alonso.


Tradicionalno festival promiče hrvatske autore – među njima ističu se premijere »Horror Vacui«, u produkciji Kik Melonea i projekt Jasne Layes Vinovrški »Lady Justice«, koja u Zagreb dolazi netom nakon njene pariške premijere. Bit će izvedena i predstava »Nukleon« IMRC kolektiva u koreografiji Aleksandre Janeve Imfeld, te će se predstaviti plesna skupina SPINN iz Švedske i EU projekt Moving Beyond Inclusion, čiji je Tjedan suvremenog plesa aktivan sudionik.


Ples i moj grad


U programu se ističe i nagrađivana predstava »OOOOOOO« talijansko-nizozemskog koreografa Giulia D’Anna, koji je inspiraciju pronašao u zagrebačkom Muzeju prekinutih veza. U Zagrebu ponovno gostuje duhoviti austrijski duo, Luka Biao i Dominik Grünbühel, s predstavom »Ohne nix«, koja je prošle godine uvrštena među 20 najboljih predstava novije generacije europskih autora (uz predstavu »Staying Alive« Jasne Layes Vinovrški).


Kao novi festivalski projekt suradnje s dugogodišnjim suradnicima, umjetnicima Žakom Valentom i Aleksandrom Mišić, najavljen je »Ples i moj grad«, koji s plesnim organizacijama izvan Zagreba, pojedine gradove predstavlja kroz kraće plesne radove te time pridonosi umrežavanju umjetnika i daljnjem jačanju regionalnih centara.


Središnja lokacija festivala bit će Teatar &TD, a program će se održavati i u Histrionskom domu, Kinu »Grič«, Muzeju suvremene umjetnosti, kazalištu »Gavella«, Kulturno-informativnom centru te Studentskom centru. Tijekom festivala organizirat će se i besplatne plesne radionice u Zagrebačkom plesnom centru.