U ofenzivi

Dizajneri, grafičari i nakladnici u ofenzivi: Knjižni djelatnici žele biti dio EPK

Davor Mandić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj



RIJEKA Nije tajna da je u dosadašnjem programskom segmentu Rijeke kao Europske prijestolnice kulture 2020. godine bilo vrlo malo spomena književnih programa. Tumači se to na više načina, no najvažnije kote tog tumačenja su da, prvo, program još nije definiran, i drugo, program ni načelno nije podijeljen po kulturno-umjetničkim »sektorima«, već u tematske programske cjeline.


Primijetili su to, dakako, i riječki knjižni djelatnici pa se okupili oko inicijative za sastanak Strukovne skupine dizajnera, grafičara i nakladnika HGK ŽK Rijeka s predstavnicima tvrtke Rijeka 2020. Sastanak je i održan i kako izvješćuje Strukovna skupina, neki su zaključci doneseni, odnosno EPK-timu je predstavljeno 26 projekata s ciljem njihova uvrštavanja u službeni program Rijeke EPK-a 2020.


Prijedloge su dostavili: Naklada Uliks, Lektira, Naklada Val, Dušević & Kršovnik, Welt, Extrade, Rima i Photo net.




– Razmatrajući program EPK 2020, uočena je relativno slaba razrada nakladničkih projekata po predviđenim programskim linijama. Stoga je Strukovna skupina dizajnera, grafičara i nakladnika na svojoj sjednici 17. siječnja 2018. pozvala sve članice da do 15. veljače 2018. dostave prijedloge nakladničkih projekata koji bi se mogli uklopiti u program Rijeka 2020 EPK ili bi mogli biti interesantni domaćim i stranim gostima i posjetiteljima ove manifestacije.


Odaziv članica strukovne skupine nakladnika bio je izvrstan, te je osam nakladnika iz PGŽ-a pripremilo čak 26 iznimno zanimljivih projekata koji će s obzirom na dugotrajnost tiskanih djela obogatiti kulturnu scenu, ne samo za važnu 2020. godinu, nego i na puno dulji rok, a neki projekti zacijelo će postati nezaobilazni dio naše kulturne baštine – kaže se u priopćenju Strukovne skupine.


Na sastanku su sa strane EPK-a sudjelovali: Slaven Tolj, umjetnički direktor Rijeke 2020 EPK, Mara Anjoli Vujić, direktorica sektora za kulturu i Jelena Androić, voditeljica odnosa s javnošću. Oni su, kako kažu u Strukovnoj skupini, rekli da će razmotriti predstavljene prijedloge i mogućnosti njihova uključivanja u službeni program.