Otvoren festival

Danski film koji je otvorio ZagrebDox: Dnevnik žalovanja i slavljenja života

Zdenko Duka

»Te smo noći pali« je vrlo dobar, nepretenciozan film koji redateljica snima o žalovanju svoje majke za nesretno poginulim suprugom koji se spotaknuo na stepenicama i u bolnici umro



ZAGREB Danskim dokumentarcem »Te smo noći pali« redateljice debitantice Cille Hannibal otvoren je 15. ZagrebDox, međunarodni festival dokumentarnog filma. Gledatelji će do 3. ožujka moći vidjeti ukupno 104 dokumentarca, raspoređenih u 16 festivalskih programa, a u natjecateljskom programu je 19 filmova u međunarodnoj i 18 filmova u regionalnoj konkurenciji. »Pregledali smo više od 20.000 filmova, prikazali ih 2.020 iz 77 zemalja za 290 tisuća gledatelja, te uveli čitav niz novosti u naš festivalski život«, kazao je Nenad Puhovski, direktor ZagrebDoxa, osvrnuvši se na protekle festivalske godine.


Film iz međunarodne konkurencije »Te smo noći pali« (The Night we Fell) je vrlo dobar, nepretenciozan film koji redateljica snima o žalovanju svoje majke za nesretno poginulim suprugom koji se spotaknuo na stepenicama i u bolnici umro. Film počinje sa scenama iz opuštenog obiteljskog života, dok je očuh redateljice još živ. On, 60-godišnja majka i kći-redateljica zajednički pripremaju jelo. Ima neke čudne simbolike u tome da te subote kad je tako nesretno pao i slomio vrat, očuh nosi supruzi na poklon jednog anđela s jako dugim vratom.


Suočavanje sa smrću


Gubitak je bolan, prvi dani žalovanja su najteži. U suočavanju sa smrću supruga, vremenom se situacije i raspoloženja polako mijenjaju; majka preuređuje sobe, zajedno s kćerkom pliva u moru, odlazi u Pirineje. U vrtu je jedno stablo koje je očuh Pet posadio. Vršni dijelovi grana požutjeli su, sasušili su se. Majka uzima pilu i sječe sve propale grane. Život se mijenja i kako se to banalno kaže – ide dalje. Sve je čvršća bliskost majke i kćeri. Film nije samo dnevnik žalovanja, nego na kraju i slavljenje života. Izvanredni su završni kadrovi nekoliko jata ptica koje se koordinirano dižu, šaraju nebom i odlaze.




Film je dobio nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u Kopenhagenu za najbolji nordijski film. Otvaranju festivala i projekciji svog filma prisustvovala je redateljica debitantica Cille Hannibal.


»U Danskoj nismo baš dobri u tome da govorimo o smrti i žalovanju, pa smatram da nam je trebao ovakav film koji bi otvorio tu temu«, rekla je redateljica uoči projekcije, dodavši da joj je velika čast što njezin film otvara festival.


Hrvatski filmovi


U međunarodnoj su konkurenciji najistaknutiji filmovi »U procjepu« (»Minding the Gap«) Binga Liua o američkim skejterima na pragu zrelosti, koji je osvojio čak 51 nagradu. Zatim »Okrug Hale, jutros, večeras«, dokumentarac o afroameričkoj zajednici u Alabami RaMella Rossa. Oba su filma nominirana za Oscara.


U istoj konkurenciji je film »Na njezinim plećima« (»On Her Shoulders«), o Nadiji Murat, aktivistici za prava Jazida, koja je pobjegla iz seksualnog ropstva Islamske države u sjevernom Iraku te preuzela ulogu ambasadorice silovanih žena. Još je jedan film nominiran za Oscara, kratkometražni film »Crna ovca« redatelja Eda Perkinsa koji se bavi rasizmom u Americi.


U regionalnoj konkurenciji četiri su hrvatska filma. Goran Dević je snimio »U ime Republike Hrvatske« o Marinu Frančiškoviću koji je 2013. bio predstavio vrlo radikalni politički program sa smrtnim kaznama za veleizdaju; posljedica toga bila je sudska presuda i boravak u psihijatrijskoj ustanovi. Zatim su tu »IKEA for YU« Marije Ratković Vidaković i Dinke Radonić, »Susjedi« Tomislava Žaje i »Na kraju tame« Ranka Paukovića.


Iz programa »Poznati o poznatima«, posvećenog dokumentarcima o slavnim osobama koje su režirali jednako slavni redatelji, za izdvojiti je film »Papa Franjo, čovjek od riječi« u režiji Wima Wendersa. Onda »El Pepe, jedan uzvišeni život« Emira Kusturice o bivšem urugvajskom predsjedniku Joseu Mujici (od 2010. do 2015.), koji je postao poznat kao »najsiromašniji predsjednik na svijetu« jer je za sebe zadržavao tek neznatni dio plaće i nije imao tjelohranitelje. Također i film Margarethe von Trotte »U potrazi za Bergmanom«.