Izložba i predstavljanje

Dani europske baštine u Rijeci počinju izložbom u Palači Garbas

Nela Valerjev Ogurlić



RIJEKA Stoljećima stvarane identitetske vrijednosti urbanog krajolika grada Raba i nastojanje da ih se očuva od devastatorskih zahvata zajedno s vrijednostima prirodnog okoliša povod su izložbi »Krajolik grada Raba – prošlost, sadašnjost, budućnost?« kojom će Konzervatorski odjel Rijeka obilježiti Dane europske baštine.


Izložba u Palači Garbas u Užarskoj ulici bit će otvorena 10. listopada u 10 sati, a priredile su je Dolores Oštrić, Biserka Dumbović-Bilušić, Mirna Rizner i fotograf Damir Krizmanić. Kroz usporedbu povijesne foto i kartografske dokumentacije s današnjim stanjem izložba će pokazati kako suvremeni zahvati u prostoru degradiraju prepoznatljive ambijentalne vrijednosti rapskog krajolika. Osim velikih površina u okolini grada zauzetih u posljednjim desetljećima planskom i bespravnom gradnjom, velike promjene planiraju se u obalnom krajoliku proširenjima plaža i rapske luke. Cilj je izložbe senzibilizacija javnosti, jer nametnuti zahtjevi gospodarskog i turističkog razvoja koji ne uvažavaju naslijeđene vrijednosti ugroziti će prostorni identitet grada, ističu autori izložbe koja će ostati otvorena do 24. listopada.


Ovogodišnji Dani europske baštine posvećeni su temi »Baština i priroda: krajolik mogućnosti«, kojom se želi naglasiti povezanost čovjeka s prirodom te potreba za istraživanjem njezinih raznolikosti i kulturnih vrijednosti s ciljem očuvanja prirode, baštine i krajolika za buduće generacije. Manifestacija će biti obilježena i na Filozofskom fakultetu u Rijeci, 10. listopada u 14 sati predstavljanjem knjige »Dijalozi s baštinom – prvih šest godina« , koja donosi sažetke s istoimenih znanstveno-stručnih skupova od 2011. do 2016. godine