HAZU

Dani Europske baštine u Hrvatskoj: Pustinja Blaca – kulturni krajolik

Zdenko Duka

Foto. Darko Jelinek

Foto. Darko Jelinek

Predstavljen je restauratorsko-konzervatorski rad na svećeničkom eremitoriju ponad južne obale otoka Brača, koji su u 16. stoljeću podigli i naselili poljički svećenici

ZAGREB Prva ovogodišnja izložba Dana europske baštine u Hrvatskoj, koji se tradicionalno obilježavaju u rujnu i listopadu, održava se pod naslovom »Pustinja Blaca – kulturni krajolik«. Ima i razloga za to, jer je zajednička tema Dana »Baština i priroda: krajolik mogućnosti«, a ovom je izložbom u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU-a predstavljen restauratorsko-konzervatorski rad na svećeničkom eremitoriju ponad južne obale otoka Brača, koji su u 16. stoljeću podigli i naselili poljički svećenici.Pustinja Blaca je u 19. stoljeću dobila svoj današnji izgled, tijekom četiriju stoljeća postojanja svećeničke zajednice, pri čemu je bila model uređene zajednice i uravnoteženog gospodarenja prirodnim okolišem.

Uprava za zaštitu kulturne baštine Ministarstva kulture je u suradnji s Centrom za kulturu Brač 2015. godine prijavila Eko-muzej »Pustinja Blaca« za Landscape Award – nagradu za dostignuća u području zaštite krajolika Vijeća Europe. Ekomuzej Pustinja Blaca bio je prvi hrvatski kandidat za tu nagradu, a Komitet ministara Vijeća Europe dodijelio mu je priznanje i pohvalio visoku vrijednost projekta.


Autori izložbe su Radoslav Buzančić, pročelnik Konzervatorskog odjela, Vanja Kovačić iz istog odjela te Jasna Damjanović iz Centra za kulturu Brač. Autori fotografija ove izložbe su Aleksandar Kukec, Živko Bačić, Kristijan Brkić, Franjo Mlinac, Mario Romulić i Damir Šojat. Buzančić je rekao da su Blaca na početku bila zamišljena kao bijeg od stvarnosti za isposnike, u 19. stoljeću postala su veleposjed u pravom smislu riječi, a i u teškim desetljećima 20. stoljeća Blaca su ostala konzervirana.


Za Eko-muzej »Pustinja Blaca« Jasna Damjanović je kazala da je projekt procijenjene vrijednosti oko šest milijuna kuna i za njega je spremna sva dokumentacija za apliciranje u fondove Europske unije. Cilj je pretvoriti Blaca u kultruni krajolik, prilagođen kulturno-turističkim hodočasnicima 21. stoljeća, kazala je Damjanović.