Kontroverzni umjetnik

Damien Hirst piše autobiografiju: “Ogoljet ću svijet umjetnosti”

Hina

Hirstova djela, među kojima su slike na kojima su točke, ovca i morski pas u formaldehidu, često su šokirala publiku, a dvodnevna dražba njegovih djela 2008. donijela je rekordnu zaradu od 111 milijuna funta



 Jedan od najkontroverznijih umjetnika današnjice Damien Hirst objavit će autobiografiju u kojoj će, kako je obećao, ogoljeti svijet britanske suvremene umjetnosti.


Damien Hirst, nekad siromašni umjetnik iz Leedsa, danas je najbogatiji umjetnik, a njegovo se bogatstvo procjenjuje na 215 milijuna funta.


Kako prenosi BBC, pisac iz sjene Hirstove autobiografije bit će James Fox, koji je isti posao odradio za gitarista Rolling Stonesa Keitha Richardsa, a poznat je i kao autor knjige »White Mischief« u kojoj je upisano ubojstvo u Keniji 1941.




Hirst je bio jedan od utemeljitelja pokreta Mladih britanskih umjetnika (Young British Artists – YBA), među čijim su članovima Tracey Emin, Sarah Lucas i Mark Wallinger.


Mnogi od njih školovali su se potkraj osamdesetih na londonskome Goldsmiths Collegeu, a njihova prva velika izložba postavljena u skladištu privukla je mnoge utjecajne kolekcionare, među kojima i Charlesa Saatchija.


Hirstova djela, među kojima su slike na kojima su točke, ovca i morski pas u formaldehidu, često su šokirala publiku, a dvodnevna dražba njegovih djela 2008. donijela je rekordnu zaradu od 111 milijuna funta.


Govoreći o Hirstu u emisiji »Today«, Fox je rekao da je slavni umjetnik prošao kroz vrlo teško razdoblje odrastanja tijekom kojega su »on i njegovo društvo – od kojih su mnogi postali članovi YBA – pola vremena provodili provaljujući u kuće i kradući, a pola baveći se umjetnošću«.


Damienova neustrašivost, dodao je, »njegova sposobnost da napadne autoritete, da nikad ne kaže da se nešto ne može, da krši sva pravila potječe iz takve prošlosti«.