Prva smotra u Rijeci

Croatia Cantat 2018 u Rijeci: U HKD-u zaorilo 30 zborova i 750 pjevača

Aneli Dragojević Mijatović

Za nedjelju je najavljen festivalski dio manifestacije



RIJEKA Druga Međunarodna smotra i festival zborova Croatia Cantat 2018 počela je u subotu u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, i prva je je takva smotra s međunarodnim karakterom u Rijeci. U natjecateljskom dijelu nastupa 30 zborova i vokalnih ansabala u četiri kategorije – klasična, foklklorna, popularna i mješovita glazba, a ocjenjivat će ih međunarodni stručni ocjenjivački odbor.


Među 30 prijavljenih zborova 13 ih iz Primorsko-goranske županije. Natjecanje i festival organiziraju Hrvatska udruga zborovođa, i Ustanova Ivan Matetić Ronjgov Viškovo čiji nam je ravnatelj Darko Čargonja pojasnio da se zapravo radi o međunarodnom natjecanju zborova koje se dakle po prvi puta održava u Rijeci.


– Sudjeluje 30 zborova s 35 nastupa, ukupno 750 pjevača, plus revijalni dio programa, s tim da na kraju ide pripetavanje dva najuspješnija zbora za grand prix, objasnio je Čargonja.




Veli da je riječ o bijenalnoj smotri, preklani se manifestacija održala u Osijeku, ove godine u Rijeci, a 2020. će se održati u Zagrebu, i ta će godina biti proglašena godinom svjetskog zborskog pjevanja.


Za nedjelju je najavljen festivalski dio manifestacije. Organiziranje ovog velikog zborskog susreta financijski su pomogli Primorsko-goranska županija i Grad Rijeka, navodi se.