Filmski festival

Četvrti STIFF: Presjek svjetskog studentskog filma

Nela Valerjev Ogurlić

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Četvrti međunarodni studentski filmski festival STIFF održat će se u riječkom Art-kinu od 19. do 22. listopada i tijekom četiri dana omogućit će uvid u presjek studentskih filmova iz 21 zemlje svijeta, od Brazila do Indonezije, među kojima je tek jedan iz Hrvatske.


U četiri festivalska dana bit će prikazano 38 uglavnom kratkometražnih filmova svih žanrova (igrani, dokumentarni, animirani, eksperimentalni, hibridni) podijeljenih u devet tematskih blokova. Festival uključuje i diskurzivni program, a snažan naglasak stavlja i na edukativnu komponentu vezano uz organizaciju festivala koju su pratile radionice filmske kritike, titlovanja, PR-a i oblikovanja vizualnog identiteta manifestacije.Najavile su to na konferenciji za novinare u Art-kinu Croatiji umjetničke direktorice festivala Maša Drndić i Sanja Marijanović, moderatorice diskurzivnog programa Greta Grakalić-Rački i Petra Bezjak te projektni koordinator Zoran Baljak.

Jaka produkcija


Krovna tema ovogodišnjeg festivala iskazana je topografskom igrom riječi »Social ISsUeS« u značenju »društvena pitanja«, kojom se želi podcrtati da socijalne i političke teme kojih se dotiču filmovi nisu samo problem određene skupine ljudi već problem svih nas i društva u cijelosti.Iako je festival studentski, filmovi odabrani između nekoliko stotina ponuđenih, prema riječima Maše Drndić, nipošto nisu amaterski, već vrlo profesionalni i produkcijski jaki, a od etabliranih filmskih autora izdvaja ih jedino slobodniji pristup temama o kojima pričaju neopterećeni očekivanjima tržišta.

Festival će biti otvoren u četvrtak u 18 sati, tematskim blokom »Zametnuti«, koji objedinjuje četiri filma koje povezuju intimni bjegovi i male pobune njihovih protagonista protiv opresivne svakodnevice. Tako dokumentarni film »O mojoj sestri« (Barbara Sliepkova) opisuje svijet gledan očima mlade žene koja se od njega svojevoljno odlučila izolirati, dok igrani film »Pria« (Yudho Aditya) govori o dječaku koji se pokušava oduprijeti ugovorenom braku.


Istog dana u 20 sati bit će prikazana i četiri filma iz bloka »Ono o čemu se ne priča«, koji objedinjuje priče na temu seksualnosti, poput nagrađivanog animiranog filma »Pussy« (Renata Gasiorowska), duhovite priče o djevojci koja se samozadovoljava ili dokumentarnog filma »Sabinina sobica« (Manuel Rees) o trendu skupljanja lutaka koje jezivo nalikuju novorođenčadi.


Nagrade i razgovori




U petak u 18 sati u bloku »Neki drugi« dobit ćemo uvid u ono zaboravljeno i smetnuto s uma, naizgled drukčije i možda zastrašujuće, dok je u 20 sati na programu blok »Odiseja« s s filmovima koji pričaju o potrazi za boljim životom. U subotu program počinje u 17.30 sati blokom »Smetnje«, koji okuplja filmove čiji su protagonisti suočeni s naoko nepremostivim preprekama. Iste večeri u 19 sati na programu je blok »Zagrljaj«, a u 20.30 sati i blok »Epizode«, u kojem će biti prikazan i jedini hrvatski sudionik festivala, dokumentarac »Žene, žene, žene« Nikice Zdunića. Posljednji dan festivala u 17.30 sati otvara blok »Ovdje!« s dvama dokumentarnim filmovima o Romima, dok posljednji blok nosi naziv »Šaputanja« i donosi priče o prijateljstvu, trenucima prisnosti i o ovisnosti, a bit će prikazan u nedjelju u 20 sati nakon proglašenja pobjednika.


Uz nagradu publike, bit će dodijeljene nagrade za najbolji animirani, dokumentarni i igrani film, a tročlane žirije čine filmaši, filmski kritičari i studenti koji su sudjelovali na prošlogodišnjoj radionici filmske kritike. U diskurzivnom dijelu programa vodit će se razgovori na temu obiteljskih i društvenih odnosa, migracija, seksualnosti i problema manjina i to u četvrtak, petak i nedjelju uz sudjelovanje stručnjaka za navedena područja.STIFF organiziraju Filmaktiv i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, uz suorganizaciju Art-kina, a ulaz na sve filmske programe je besplatan.