53. glazbena tribina

Četiri dana suvremene glazbe: Kreće tradicionalna manifestacija HDS-a u Opatiji

Asja Perović, dr. med.

Domaćini su tradicionalno Hotel Imperial i Vila Angiolina, a okupit će stotinjak glazbenika iz zemlje i inozemstva – autora i izvođača koji se fokusiraju na suvremenu glazbu



Danas će se u Opatiji okupiti stotinjak glazbenika – autora, skladatelja, izvođača i pratitelja suvremene glazbe, uz početak 53. izdanja Glazbene tribine Opatija, manifestacije Hrvatskog društva skladatelja koja promiče stvaralaštvo suvremene glazbe.


Domaćini će tradicionalno biti Hotel Imperial i Vila Angiolina, a tijekom četverodnevnog rasporeda koncerata i razgovora publici će do nedjelje biti predstavljena recentna ostvarenja hrvatskih autora, u izvedbama hrvatskih i inozemnih ansambala i solista – najavili su organizatori.


Od 3. do 6. studenoga publici će biti predstavljen raznovrstan program koji uključuje nastupe udaraljkašice Ivane Bilić, talijanskog ansambla za suvremenu glazbu mdi iz Milana, gudačkog kvarteta makedonskog ansambla za suvremenu glazbu ConTempora i vrhunskih gitarskih umjetnika Srđana Bulata, Tomislava Vukšića i Tomislava Vasilja. Tu je i jazz program u izvedbama seksteta Zvjezdana Ružića i Jazz orkestra HRT-a te već tradicionalni koncert elektroničke glazbe. Tribina će završiti programom za najmlađe – glazbenom radionicom Janka Jezovšeka u kojoj će aktivno sudjelovati polaznici dječjeg vrtića Opatija.




Kao dodatni sadržaj Tribine muzikolog i novinar Trpimir Matasović održat će tribinu s temom »Glazbena kritika u virtualnom dobu«, a na programu su i dvije video-slušaonice koje će publici nastojati predstaviti novi vid slušanja (suvremene) glazbe.


Program Glazbene tribine počinje već u 17 sati u Vili Angiolini koncertom u povodu 85. rođendana Bogdana Gagića i Rubena Radice, a izvode ga Ivan Novinc (violina) i Mia Elezović (klavir).


U 20 sati u Zlatnoj dvorani Hotela Imperial nastupit će udaraljkašica Ivana Bilić i prijatelji – Marko Mihajlović, Hrvoje Sekovanić, Renato Palatinuš (udaraljke), Ilin-Dime Dimovski (kontrabas), Domagoj Pavlović (klarinet) i Mia Elezović (klavir) i izvesti djela Marka Ruždjaka, Igora Lešnika, Ivana Josipa Skendera, Tomislava Olivera, Igora Kuljerića i Srđana Dedića. U kasnijem terminu u 22.30 sati večer će zaključiti sekstet pijanista Zvjezdana Ružića.


Ulaz na sve programe Tribine je besplatan, a cjelovit program i raspored može se pogledati na adresi www.cantus.hr.