Akcija udomljavanja

Canjuga spašava Vrhovnikove životinje? Javili se dobrovoljci spremni zbrinuti zbirku

Nela Valerjev Ogurlić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj



Zbirka egzotičnih životinja Damira Vrhovnika, safari lovca i nekadašnjeg direktora brodogradilišta »Viktor Lenac« na najboljem je putu da nađe udomitelja. Nakon što je vijest da nitko ne želi lovačke trofeje riječkog tajkuna obišla Hrvatsku, o čemu je prvi izvijestio Novi list, javili su se dobrovoljci koji su kolekciju spremni zbirnuti u svom prostoru.


Saznanje da zbirka iz Kaštela Zrinskih u Brodu na Kupi mora iseliti najkasnije u iduća četiri mjeseca, jer se sprema obnova stalnog postava Prirodoslovnog muzeja u kojem za žirafe, slonove, lavove, leoparade, zebre, gazele, krokodile, nosoroge i ostale, uglavnom afričke, zvijeri neće biti mjesta, zaintrigiralo je ravnateljicu Učilišta DMD Naturalis iz Zagreba Goranu Canjugu.


Ovo Učilište bavi se obrazovanjem odraslih i nudi program osposobljavanja kadrova poput ratara, stočara, mljekara, vinogradara, rukovoditelja traktora, viličara, bagera, kao i lovaca, lovočuvara i ocjenjivača trofeja. Takav program daje naslutiti da bi mu zbirka dobro došla iz edukativnih razloga.Pročelnik za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije Valerij Jurešić kaže da se gospođa Canjuga obratila Prirodoslovnom muzeju Rijeka i ostavila kontakte, no Jurešić kaže da još nisu razgovarali, jer su se u međuvremenu intenzivirali pregovori o smještaju zbirke s Hrvatskim lovačkim savezom, pod čijim okriljem djeluje i Lovački muzej.

Zbirka Damira Vrhovnika broji 146 trofeja čija je vrijednost procijenjena na 790 tisuća kuna, a ove će ga novosti vjerojatno obradovati, jer je nakon informacije o selidbi izrazio ogorčenje što se njegovi trofeji ne poštuju, a zaključio je i da nisu dobro održavani, vjerojatno zbog pritužbi da šire neugodne mirise, iako se redovno četkaju, čiste i špricaju dezinsekcijskim sredstvima.