Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
17. listopada 2019.
Povratak u Hrvatsku

Čajkovski svira Čajkovskog: Sezonu u Lisinskom otvara ruski orkestar

Čajkovski svira Čajkovskog: Sezonu u Lisinskom otvara ruski orkestar
Čajkovski svira Čajkovskog: Sezonu u Lisinskom otvara ruski orkestar
Autor:
Objavljeno: 23. rujan 2014. u 8:15 2014-09-23T08:15:30+02:00

Orkestar poznat po interpretacijama ruskih skladatelja zagrebačkoj se publici već predstavio u listopadu 2011., a u Hrvatsku se vraća nakon velikih turneja po Španjolskoj, baltičkim zemljama, Japanu, Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji i Češkoj

ZAGREB » Novu sezonu 2014./2015. Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog u Zagrebu otvorit će u četvrtak 25. rujna nastup moskovskog Simfonijskog orkestra Čajkovski, koji će pod ravnanjem maestra Vladimira Fedosejeva izvesti djela Petra Iljiča Čajkovskog i Ludwiga van Beethovena. Kvalitetu i trud koji je taj orkestar uložio u promociju djela Petra Iljiča Čajkovskog prepoznalo je i Ministarstvo kulture Ruske federacije te je bivšem Simfonijskom radio-orkestru SSSR-a dodijelilo čast da nosi njegovo ime.

   »Najpopularnije glazbeno ime u Rusiji zasigurno je Čajkovski – njega priznaje cijeli svijet. Kad jedan orkestar dobije od države pravo da sebe i svoj ansambl nazove po imenu najslavnijeg ruskog skladatelja, to vam nešto govori«, kazao je Hini ravnatelj Lisinskoga Dražen Siriščević, napomenuvši kako je riječ o »orkestru doista vrhunske kvalitete«.

   Orkestar najslavniji po interpretacijama ruskih skladatelja zagrebačkoj se publici već predstavio u listopadu 2011., a u Hrvatsku se vraća nakon velikih turneja po Španjolskoj, baltičkim zemljama, Japanu, Švicarskoj, Njemačkoj, Italiji i Češkoj.

   Orkestar Čajkovski tradiciju orkestralnog muziciranja njeguje već 84 godine, a ove sezone obilježavaju četiri desetljeća djelovanja pod umjetničkim vodstvom i dirigentskim štapićem Vladimira Fedosejeva.

   »Četrdeset godina na čelu orkestra je Vladimir Fedosejev, koji će ravnati i zagrebačkim koncertom. Prilikom prethodnog gostovanja nisu svirali Čajkovskog, a sada ćemo imati prilike čuti kako orkestar Čajkovski interpretira Čajkovskog«, dodao je Siriščević.

   U programu prvog koncerta novoga ciklusa »Lisinski subotom«, uz Četvrtu simfoniju u f-molu Čajkovskoga, još je jedan veliki simfoničar – Beethoven, a koncert koji pripremaju bit će dostojno otvorenje sezone Lisinskoga, poručio je Siriščević.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.