Bogat program

CRESCENDO MUSIC FESTIVAL Sedam koncerata u šest dana na šest lokacija

Ivana Kocijan

Zvijezda festivala - ugledni indijski glazbenik Samir Chatterje

Zvijezda festivala - ugledni indijski glazbenik Samir Chatterje

Prvi put nam na Crescendo dolaze dva fantastična izvođača: Indijac Samir Chatterjee koji će nastupit solo na indijskoj tabli, te riječki pijanist Zvjezdan Ružić sa svojim sekstetom, najavljuje organizatorica festivala Astrid Kuljanić



RIJEKA – Od ponedjeljka do nedjelje na Cresu će se održavati 11. Crescendo Music Festival čiji bogati program uključuje koncerte, radionice, izložbe… Glavna će zvijezda festivala biti cijenjeni indijski glazbenik Samir Chatterjee, a među izvođačima su i Dario Kučić, Ben Rosenblum, Mat Muntz, Zvjezdan Ružić, Tomaž Gajšt, Lenart Krečič, Vojkan Jocić, Miha Koren i Adriano Bernobić te Astrid Kuljanić, organizatorica Crescenda koja nas je upoznala s ovogodišnjim programom.


Po čemu će biti poseban ovogodišnji Crescendo Music Festival?


– Prvi put nam na Crescendo dolaze dva fantastična izvođača: Samir Chatterjee koji će nastupit solo na indijskoj tabli, te Zvjezdan Ružić sa svojim sekstetom. Ove godine će festival biti najduži do sada, bit će održano 7 koncerata u 6 dana na 6 različitih lokacija. Novost je i nekoliko radionica koje će biti održane kao uvod u koncerte Astrid Tria (Ben Rosenblum – harmonika, Mat Muntz – kontrabas i Astrid Kuljanić – glas) gdje će zainteresirani moći naučiti osnove pjevanja, jazza, improvizacije i tradicionalne glazbe, a oni hrabriji će nam se moći pridružiti i na samom nastupu. Koncerti i radionice su otvorenog tipa i u njima mogu sudjelovati svi zainteresirani bez obzira na predznanje o glazbi, dakle od apsolutnih početnika do profesionalaca, svi su dobrodošli. Ja vjerujem da svatko može proizvoditi glazbu svojim glasom, u tome uživati i automatski se osjećati bolje. Ne kaže se bez razloga »tko pjeva zlo ne misli«. Ovim putem pozivam sve koje zanima glazba da nam se pridruže na što više radionica jer će se svaki dan obrađivati druga tema.


Meh u New Yorku




Koliko je program-koncept sličan ili različit od prošlogodišnjeg?


– Glavni program je i dalje u ljetnom kinu u Cresu. Tamo će u četvrtak 22. kolovoza headliner biti Samir kojeg sam prije spomenula. I ove godine obići ćemo neke od mjesta gdje smo nastupili u prošlosti, kao udrugu Ruta u Cresu, Pansion Tramontana u Belom, Rock’n’Net Cafe Timun u kampu Slatina u Martinšćici, a prvi put ćemo nastupiti u selu Vidovići na guvnu, te u Miomirsnom otočkom vrtu u Malom Lošinju. Crescendo Music Festival od samih početaka surađuje s creskom udrugom Ruta koja će i ove godine biti zadužena za scenografiju, a priredit će i izložbu pod nazivom »Vile Lavandine« koju su kreirale Vesna Jakić i Vesna Bakić. Ideja o radionicama izrodila se iz prošlogodišnjeg predavanja svirača autohtonog instrumenta mijeha (po domaći – meha) Darija Kučića koji svira u folklornom društvu Studenac iz Nerezina. To je bio prvi takav program u sklopu Crescenda, eksperiment ne samo da je uspio nego je i nadišao sva očekivanja jer su dvojica glazbenika (Mat Muntz i Vicente Hansen) naučili kako svirati taj instrument te ga odnijeli u SAD i koriste ga na svom koncertu koji će je bio prekjučer u The Shedu, novoj prestižnoj koncertnoj dvorani u New Yorku! Predavanje je završilo skupnim improvizranim koncertom te se veselim da će nam se Dario Kučić opet pridružiti 21. kolovoza kada će se radionica i koncert održati u udruzi Ruta u Cresu, a ove godine osim na mehu, fokus će biti i na pjevanju tradicionalnih pjesama. Svi programi počinju u 20 sati.


Je li ulaz na festival besplatan ili se naplaćuje?


– Koncerti s radionicama će biti besplatni za sve sudionike, dok će koncert Zvjezdan Ružić Sexteta u Vidovićima u ponedjeljak biti 25 kn, a u ljetnom kinu u Cresu dva koncerta u četvrtak, 22. kolovoza, Samir Chatterje i Astrid Trio 40 kn.


Divni suradnici


Glavna je zvijezda festivala Samir Chatterjee. Kako je i kad došlo do vaše suradnje s njim?


– Imala sam sreću da mi je Samir Chatterje javio da ove godine prvi put planira doći u naše krajeve, i iskoristila sam tu jedinstvenu priliku da ga angažiram za festival. Samir već dugi niz godina predaje na prestižnoj Manhattan School of Music na kojoj sam ja magistrirala, te gdje mi je bio profesor. Mene je uvijek zanimala glazba iz drugih zemalja pa sam u New Yorku iskoristila priliku da, osim jazza, proučavam i indijsku i brazilsku glazbu. Samir mi je kroz studiranje postao mentor, meni i svima kojima je predavao. On je jedan od najpoznatijih živućih indijskih glazbenika, između ostaloga nastupio je na ceremoniji dodjele Nobelovih nagrada, te je privilegija bila učiti od njega o glazbi, kulturi i životu. Vjerujem da će njegov koncert biti posebni doživljaj te ga jedva čekam čuti u prekrasnom ambijentu creskog ljetnog kina.


Vi, organizatorica festivala, živite u New Yorku. Je li vam bilo teško organizirati festival na daljinu?


– S obzirom na to da već dugi niz godina organiziram festival i otprilike ih već pola organiziram iz New Yorka, zapravo i nije tako teško. Ove godine je malo kompliciranije zbog dužine festivala i raznih lokacija, ali imamo super užu ekipu koja radi na festivalu od samih početaka, od tehničkih producenata Damira Silova i Lorina Zovića, preko fotografa Francesca Morettija i devadesigna dizajnera Dejana Adamovića, pa do Vesne Jakić iz Rute koja je alfa i omega… Nevjerojatno je kako neke od njih čak nisam ni poznavala prije nego što sam počela organizirati festival, a kroz godine su se naša suradnja i neminovno prijateljstvo potpuno organski proširili i na druge umjetničke projekte te su ti prekrasni ljudi danas moji najbliži suradnici. Veselim se da nismo »ustajali«, da svake godine stvorimo neki novi izazov, te da kroz različite programe upoznajemo nove suradnike i konstantno se stvaraju nove umjetničke ideje. Također, da nema podrške pokrovitelja, bilo bi nemoguće organizirati festival. Redom su to Ministarstvo kulture, Primorsko-goranska žwupanija, Grad Cres, Turistička zajednica grada Cresa i Cresanka, te im zahvaljujem ovim putem. Veseli me da svake godine na Crescendo Music Festivalu možemo zajedno s našom publikom nešto novo naučiti, probati, poslušati i vidjeti, te na kraju, svake godine doživjeti novo iskustvo.