Pjesničko-glumačka večer

Branka Petrić i Zijad Duraković u “ljetnom duetu” Kuće Srića

Franjo Deranja

Foto: F. DERANJA

Foto: F. DERANJA



NOVI VINODOLSKI  – Ugledna beogradska glumica, rođenjem Novljanka, Branka Petrić Fehmiu, kazivala je – u četvrtak navečer, u atriju „Kuće Srića“ – stihove `ljetnoga Novljanina` akademika Zijada Durakovića (rođen 1943. u Stocu, a kao tromjesečno dijete preselio s majkom i dvojicom braće u Zagreb).


Ovaj ugledni hrvatski kardiolog poznati je pjesnik među liječnicima i autor šest zbirki poezije a uredio je i više knjiga poezije svojih kolega. Taj dio njegova stvaralaštva javnosti je manje poznat iako mu je u književnim časopisima objavljeno već više od 120 pjesama. Akademik Duraković već je dvadeset godina redoviti profesor interne medicine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u trajnom zvanju, i građanin Novog Vinodolskog gdje s obitelji provodi ljetni odmor.


Branka Petrić (rođena 1937. u Novom Vinodolskom) nastupa i danas na beogradskim kazališnim pozornicama a njezina zavidna kazališna karijera ovjenčana je dvjema Sterijinim nagradama, trima godišnjim nagradama matičnog Jugoslavenskog dramskog pozorišta i Nagradom „Veljko Maričić“, što nosi ime prema glumcu također rođenom Novljaninu, a što joj je dodijeljena na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci.




Udovica glumca Bekima Fehmiua, Branka Petrić, svoje ljetne dane odmora redovito provodi u rodnom Novom Vinodolskom ali su ju njezini Novljani prvi put imali prigode pozdraviti, u četvrtak navečer, kao glumicu u atriju „Kuće Srića“ – obiteljske kuće Pexidr-Srića – ljetne pozornice u ovakvim prigodama.


Branka Petrić studirala je na beogradskoj akademiji dramskih umjetnosti u razredu Tomislava Tanhofera a diplomirala kod Novljanina Miljenka Maričića. U JDP je u angažmanu od 1960. godine. Tada je Nobelovac Ivo Andrić bio predsjednik Kazališnog savjeta. Branka Petrić glumila je i u Ateljeu 212 i u drugim kazališnim kućama. Filmska publika, pak, pamti ju iz filmova „Balkanski špijun“, „Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji“, „Varljivo leto `68.“, a glumila je i u tv-serijama „Otvorena vrata“, „Metla bez drške“, „Neki novi klinci“, „Ono kao ljubav“, „Sinđelići“ i drugima.


Branka Petrić govorila je i ulomke iz svojih dramskih uloga, a svoje stihove kazivao je i prof. dr. Zijad Duraković.


Moderator programa bio je novinar, društveni i kulturni djelatnik Željko Slunjski.