Sv,

Bogat program Tjedna fijumanske kulture. Evo što vas očekuje

P. N.



RIJEKA – U sklopu Tjedna fijumanske kulture – Sveti Vid 2019, danas će u riječkoj Zajednici Talijana u 18 sati biti predstavljeno talijansko izdanje knjige Daine Glavočić »Likovna scena međuratne Rijeke (1920. – 1940.)/Le belle arti a Fiume tra le due guerre (1920.- 1940.)« u prijevodu Rodolfa Segnana. Knjiga »Likovna scena međuratne Rijeke« rezultat je još prije tridesetak godina uočene potrebe da se na jednom mjestu objedine podaci o likovnoj situaciji u Rijeci između dvaju svjetskih ratova. Vrijeme je to uzbudljive političke i vrlo zanimljive kulturne sudbine Rijeke, od odlaska D’Annunzija do početka Drugog svjetskog rata.


U srijedu, 12. lipnja, u 18.30 sati bit će održana večer fijumanskog dijalekta, a sudjeluju učenici svih talijanskih škola, vrtića i dramske sekcije mladih Zajednice Talijana. U četvrtak će u ZT-u u 17.30 sati biti otvorena izložba »Personaggi fiumani/Fijumanske ličnosti« s karikaturama Riccarda Lenskog. Istoga dana u 18 sati bit će izvedena predstava Laure Marchig »Anche le stelle hanno il singhiozzo/I zvjezde štucaju«, a u 19 sati u antikvarijatu Ex libris bit će održan susret s talijanskim piscem Diegom Zandelom u kojemu sudjeluju Giacomo Scotti, Ervin Dubrović i Damir Grubiša. U petak, 14. lipnja, Odsjek za talijanistiku FFRI-ja u 9.30 organizira predstavljanje časopisa Fiume, uz sudjelovanje predstavnika Društva za povijesna istraživanja iz Rima i Društva fijumanskih ezula u Italiji. U petak će u Zajednici Talijana u 18.30 sati biti predstavljen »Dizionario fiumano passato minimo/Mali fijumanski rječnik« Ezija Mestrovicha, a bit će promoviran i časopis La Tore.


U subotu će u Talijanskoj srednjoj školi u 17 sati biti održano predavanje »Povijest Društva za povijesna istraživanja iz Rima od 1923. s posebnim osvrtom na egzil i na ponovni dijalog s Gradom od 1990.« u kojemu sudjeluju Giovanni Stelli, Marino Micich, Amleto Ballarini, Melita Sciucca i Michele Scalembra. Predavanje će uveličati glazbeni hommage Francesca Squarce i Aleksandra Valenčića. U ponedjeljak, 17. lipnja, u Zajednici Talijana u 18.30 sati slijedi predstavljanje




»Arhive sjećanja ZT, intervjui i svjedočanstva Fijumana« priređivača Vannija D’Alessija i Gianfranca Mikse.