Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 4
Sutra: 8° 8° 4
19. siječnja 2020.
Nije pošlo po planu

video Banksyjev "director's cut": Šala s uništenjem slike nije pošla po planu. Namjeravao je ovo

Foto Instagram
Foto Instagram
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2018. u 14:38 2018-10-18T14:38:00+02:00

Snimka prikazuje identičnu sliku i okvir kako do kraja prolaze kroz zupce rezača, a ispod je napisan i komentar "Tijekom probi funkcioniralo je svakog puta..."

Nakon što je "samouništena" slika uličnog umjetnika Banksyja, prodana za 1.04 milijuna funti, šokirala svijet umjetnosti, sam je umjetnik pokupio zasluge priznavši da upravo on stoji iza dobre šale na račun trgovanja i procjenjivanja umjetninama.

No sada kada su se strasti malo smirile, a ljubitelji umjetnosti uvjerili da je djelo - upravo zbog ekscesa samog - i dalje jednako vrijedno, anonimni je umjetnik priznao da stvari baš nisu protekle onako kako je predvidio, a o tome je i objavio snimku.

Naime, slika je kroz rezač papira ugrađen u okvir izrezana nakon prodaje u trake tek do pola, a u novom videu Banksy objašnjava da je uništena trebala biti cijela.

Snimka prikazuje identičnu sliku i okvir kako do kraja prolaze kroz zupce rezača, a ispod je napisan i komentar "Tijekom probi funkcioniralo je svakog puta..."

Novi video, duhovito opisan kao "director's cut", u tri minute detaljnije objašnjava kako je Banksy osmislio podvalu, instalirao rezač u okvir, a na koncu i pokrenuo rezanje pomoću malog daljinskog upravljača netom je slika prodana za milijunski iznos.

Video obuhvaća i nekoliko scena prije same aukcije, kada se čuju mudrovanja ljubitelja umjetnosti o "pravoj" naravi okvira.

- Umjetnik je također stavio okvir na sliku. Banksy to često radi. Poprilično voli romantičnost posjedovanja vrlo ukrašenog okvira u stilu Nacionalne galerije, čuje se u videu kako netko znalački objašnjava Banksyja prije prodaje slike i otkrića funkcije okvira.

Na videu se također može primijetiti da je sniman iz više različitih kutova pa nije jasno je li sam Banksy došao na događaj i zabilježio ga ili su u pitanju samo njegovi suradnici.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.