Međunarodni skup

Atlantic to Adriatic: Usporedbe Irske i jugoistočne Europe

Kim Cuculić



RIJEKA Kao jedna u nizu aktivnosti u pripremi za 2020. godinu, kad će irski grad Galway i Rijeka biti europske prijestolnice kulture, 26. i 27. travnja u Rijeci se održava međunarodni znanstveni skup »Atlantic to Adriatic: Contact points and historical parallels between Ireland and Southeast Europe«, koji će istražiti dodirne točke, povijesne paralele i usporedbe između Irske i jugoistočne Europe.


Znanstveni skup dio je projekta »Krajobrazi sjećanja«, koji istražuje i predstavlja razne teme vezane za kulturu sjećanja Rijeke i regije, čime pridonosi ciljevima programskog pravca »Doba moći«, sastavnog dijela programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Projekt »Krajobrazi sjećanja« provode Odsjek za kulturalne studije u Rijeci, Rijeka 2020 i drugi lokalni i inozemni partneri.


Događaj počinje u četvrtak, 26. travnja u 16 sati u zgradi Filodrammatice panelom o migraciji, jeziku i religiji. U 18.30 sati slijedi pozdravni govor Olive Hempenstall, irske veleposlanice u Hrvatskoj te Irene Kregar Šegote, direktorice Sektora za razvoj i strateška partnerstva TD-a RIJEKA 2020.




Ključni govor pod naslovom »Hubert Butler and the Balkans« održat će Chris Agee, pjesnik i urednik časopisa Irish Pages, a raspravu će moderirati Vuk Perišić, pisac i novinar iz Rijeke te Aidan O’Malley sa Sveučilišta u Rijeci. U petak, 27. travnja od 9 sati nadalje na Filozofskom fakultetu u Rijeci (F-801) održavat će se paneli o okvirima etnonacionalnih sukoba i irsko-balkanskih povijesnih i kulturnih veza. Okrugli stol s početkom u 16 sati vodit će Vjeran Pavlaković sa Svečilišta u Rijeci.