Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
28. siječnja 2020.
Međunarodni festival

Ansambl "Marco Polo" otvorio festival klasične glazbe u Novom Vinodolskom

Foto: M. RUBČIĆ
Foto: M. RUBČIĆ
Autor:
Objavljeno: 19. srpanj 2019. u 10:19 2019-07-19T10:19:14+02:00

NOVI VINODOLSKI - Nakon uvodnih riječi umjetničke ravnateljice Marije Mikulić Štimac, svečano je otvoren 9. Međunarodni festival klasične glazbe Novi Vinodolski. Glazbenim programom prve, od pet festivalskih večeri, u ispunjenoj crkvi sv. Filipa i Jakova predstavio se zagrebački Ansambl za staru glazbu »Marco Polo«. Brižljivo osmišljen program obuhvatio je djela starih hrvatskih i europskih renesansnih skladatelja. Program, što je na stanoviti način dao presjek stare glazbe, počeo je s dva pučka napjeva, i to s otoka Hvara, dvoglasni kanon »Evo je prišal« iz 15. stoljeća, te iz mjesta Jezera na otoku Murteru, »Zdravo, morska zvizdo« iz 16. stoljeća, što je kompletan renesansni ansambl, pod suverenim vodstvom maestra Ante Milića izveo uigrano, intonacijski jasno i s primjerenom punoćom izvornog zvuka.

Podaci o životu i djelu hrvatskog skladatelja Julija Skjavetića oskudni su, tek je poznato njegovo podrijetlo iz Šibenika, a svojim djelovanjem obilježio je kraj 16. i početak 17. stoljeća kao majstor vokalne polifonije. Izvodeći njegove motete »Poškropi me gospodine« i »Danas se rodio Krist« ansambl je glasovno izbalansirano i intonacijski besprijekorno vjerno dočarao ljepotu i virtuoznost renesansne vokalne glazbe.

Moteti i lutnja

Najpoznatiji hrvatski skladatelj na prijelazu epohe renesanse u rani barok je Šibenčanin Ivan Lukačić. Njegove motete »Kruh anđeoski« i » Kako si lijepa« ansambl je pjevao sugestivno i bez nametljive forte dinamike, koja se nerijetko čuje u raznim izvedbama. Napjev »Pjevajte gospodinu« usklađenim i odnjegovanim glasovima izveli su tenor Stipe Sliško i bas Boris Klarić, a sopranistica Barbara Suhodolčan - s izrazitim smislom za stilski angažiranu interpretaciju i tehničkom bravuroznošću - uz pratnju lutnje pjevala je Lukačićev motet »Pjevat ću Gospodinu«. Talijanski skladatelj Bartolomeo Tromboncini osobito je bio na glasu kao odličan pjevač. Njegovu skladbu »Ustrajno ću slijediti«, kao i napjev »Vidje li da procvao je bijeli ljiljan« Roberta Johnsona, engleskog skladatelja i virtuoza na lutnji, istinskim stilskim osjećajem tumačila je sopranistica Elena Roce uz muzikalnu podršku Eme Stein na lutnji. U opusu engleskog skladatelja, virtuoza na lutnji i pjevača Johna Dowlanda, u pogledu melodijskog sloga prisutna je bliskost engleskoj tradicionalnoj glazbi.

Ema Stein rafiniranom muzikalnošću te tehničkom čistoćom i lakoćom izvela je njegovu »Fantaziju« za solo lutnju, a sopranistica Barbara Suhodolčan uz pratnju lutnje, suptilnim pjevačkim umijećem pjevala je skladbu »Johne, poljubi me«.

Oduševljena publika

U nastavku večeri ansambl je efektno interpretirao »Kanon«, u višeglasnoj glazbi najstroži oblik imitacijske tehnike, autora i člana ansambla Borisa Klarića, skladanog na tekst dječje brojalice (prema Elly Bašić), a potom skladbu »Čemu taj trud u zloći« J. Skjavetića. Posebno mjesto u povijesti glazbe pripada Orlandu di Lassu - njegove i danas popularne madrigale »Divne li jeke«, »O, oči moje ljubljene«, »Draga moja gospo«, »Cijeli dan« i »Lucijo, nebesa« s mnogo pjevačke mašte te zaobljenom zvučnom slikom tumačio je ansambl sada i uz pratnju bubnja, čime je akcentiran ritam djela. Koncertna večer zaokružena je živahnom i šaljivom pjesmom »Stare svadljivice« flamanskog skladatelja Adriana Willareta, a oduševljena publika izmamila je i dodatak. Pokrovitelj festivala je Grad Novi Vinodolski, a organizator agencija ART NOVI.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze