U Opatiji

14. JAZZ EX TEMPORE: Jazz manifestacija posvećena ženama

Aleksandra Kućel Ilić

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Žene su kao skladateljice zastupljene tek s 20 posto. Od ukupno 367 redovnih članova HDS-a, samo je 13 skladateljica klasične i jazz glazbe. Ostale 73 su muzikologinje ili skladateljice pop, rock i zabavne glazbe



OPATIJA Elvis Stanić, poznati liburnijski glazbenik, promotor kvalitetne glazbe i neumorni organizator jazz koncerata i edukativnih sadržaja, te Ernie Gigante Dešković, ravnatelj Festivala Opatija najavili su jučer 14. izdanje projekta Jazz Ex Tempore, koje će u potpunosti biti posvećeno ženama u jazzu, a na rasporedu je od 10. do 15. studenoga u Opatiji. Stanić upozorava da već desetljećima razne ženske skupine upozoravaju na nesrazmjeran udio žena u svim industrijama, pa tako i u glazbenoj.


– Žene su kao skladateljice zastupljene tek s 20 posto. Od ukupno 367 redovnih članova Hrvatskog društva skladatelja, samo je 13 skladateljica klasične i jazz glazbe. Ostalih 73 su muzikologinje ili skladateljice pop, rock i zabavne glazbe. Nijedna od njih nije u top pet autorica po zaradi, a samo jedna ima značajniju zaradu od koncerata. Jazz glazbenice su i u Hrvatskoj i u svijetu uglavnom pjevačice, dok se jazz instrumentalistice mogu nabrojati prstima jedne ruke.



Rosa Brunello je mlada talijanska kontrabasistica. Studirala je na Berklee College of Music u Bostonu, jazz konzervatoriju »G. Tartini« u Trstu, jazz konzervatoriju »F. Venezze« u Rovigu, Jazz-Institutu u Berlinu, Conservatoire national supérieur de musique et de danse u Parizu i Amsterdamu. Sudjelovala je u nekoliko važnih međunarodnih projekata i radionica, a snimila je tri albuma te je stalna članica banda OMIT FIVE, s kojim nastupa po čitavoj Europi.





Startna pozicija žena i muškaraca u glazbi, pa tako ni u jazzu, jednostavno nije ista. Žene se rijetko odlučuju na studij jazza (ima ih samo oko devet posto), rijetko su lideri bandova, rijetko se bave skladanjem. Jedan od razloga za to je i percepcija jazza kao izrazito muške glazbe (u bandu je žena eventualno prihvaćena samo kao pjevačica), spolnog stereotipa spram nekih vrsta instrumenata (truba, kontrabas i bubnjevi su »muški« instrumenti), ima vrlo malo ženskih jazz instrumentalistica u koje bi se mlade djevojke mogle ugledati ili od njih učiti – rekao je Elvis Stanić.



Alba Nacinovich diplomirala je najvišim ocjenama jazz pjevanje na Konzeratoriju »Giuseppe Tartini« u Trstu u klasi prof. Klausa Gesinga. Osim u Trstu studirala je na konzervatoriju u Portu u Portugalu. U više je navrata nagrađivana kao kompozitor, aranžer i izvođač u domeni jazz, zabavne, elektronske i filmske glazbe. Nastupala je po čitavoj Europi, pohađala radionice vodećih jazz glazbenika te se pojavila na brojnim nosačima zvuka, između ostalih i Porinom nagrađivanih »Sol et Luna« Elvis Stanić Group i »The Knightingale Cabaret« Zvjezdana Ružića.



Razlozi su to odluke organizatora da na ovogodišnji Jazz Ex Tempore pozovu jazzistice koje se svakodnevno susreću s takvim predrasudama te koje nastoje promijeniti percepciju žene u jazzu.



Yazz Ahmed je britansko-bahreinska glazbenica (truba, krilnica) i skladateljica čija glazba nastoji zamagliti linije između jazza, elektronike i tradicionalne arapske glazbe. Njezinu glazbu opisuju kao »psihodelični arapski jazz, opojan i privlačan«. Yazz je snimala i nastupala s Radioheadom, Lee Scratchom Perryjem, ABC-om, Joan As Policewoman, Swing Out Sister, Tarekom Yamaniem, Amelom Zenom i art rock bendom These New Puritans. Posljednjih godina bavi se proučavanjem i pisanjem glazbe za novu vrstu instrumenta – četvrttonske krilnice, što joj omogućuje da se približi duhovnoj prirodi tzv. »blue notes« u arapskoj glazbi.



Svaku od četiriju izvođačica Stanić je ukratko predstavio, a zainteresirana publika će se s njima moći družiti i tijekom dviju radionica u Villi Antonio, koje su besplatne za javnost, i to 12. i 13. studenoga u 19 sati.


U Opatiju dolaze Yazz Ahmed, bahreinska trubačica i skladateljica koja spaja svoju arapsku kulturu s jazz glazbom, Andrea Vicary, britanska pijanistica i profesorica jazz kompozicije na londonskom Trinity Collegeu, Rosa Brunello, mlada talijanska kontrabasistica i liderica banda Rosa Brunello y Los Fermentos te Alba Nacinovich, hrvatska pjevačica snažne individualnosti koja je u hrvatski jazz uvela live looping.



Andrea Vicary, pijanistica i skladateljica obrazovala se na Sveučilištu u Cardiffu i The Guildhall School of Music u Londonu. Počela je svirati s Dillom Katzom i Philom Robsonom te uskoro formirala vlastiti band s Julianom Argüellesom i Stuartom Hallom. Svirala je s mnogim poznatim glazbenivima i dosad snimila pet autorskih albuma, a također je i poznata i cijenjena jazz pedagoginja na Trinity Laban College of Music and Dance. Glazbena je direktorica i osnivačica vrlo uspješne Dordogne International Jazz Summer School.



Opatijsku radionicu 12. studenoga pod nazivom »Arapska glazba i jazz« vodit će Yazz Ahmed, a iduće večeri na temu »Žene u jazzu« sve četiri glazbenice. Dok će radionice biti u Villi Antonio, završni koncert će se održati u Velikoj dvorani Centra Gervais u srijedu, 14. studenoga u 20 sati.