Film o Mani Gotovac

“Ona , teatar”: Poznata teatrologinja profesionalno i privatno

Kim Cuculić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Film redateljice Marine Banićević nudi pogled u život teatrologinje i prve intendantice u povijesti hrvatskog teatra, a uz arhivsku građu iz kazališta u kojima je Mani Gotovac radila donosi mozaik razgovora s osobama iz kulturnog i javnog života



RIJEKA  Dokumentarni film »Ona, teatar« o Mani Gotovac, redateljice Marine Banićević, sinoć je premijerno prikazan u riječkom Art-kinu »Croatia«. Prepuno gledalište ispratilo je Mani Gotovac, autorsku ekipu i sugovornike iz filma pljeskom, a u svojem obraćanju publici Gotovac je kazala da joj je drago što je ponovno u Rijeci i da joj je trebalo dugo vremena da shvati da je Rijeka i njen grad.


Buket cvijeća uručio joj je gradonačelnik Vojko Obersnel, koji se prisjetio njihove suradnje u vrijeme kad je Gotovac vodila HNK Ivana pl. Zajca.


   Film, za koji su scenarij napisali Marina Banićević i Saša Stanić, nudi pogled u profesionalni i privatni život naše najpoznatije teatrologinje i prve intendantice u povijesti hrvatskog teatra, a donosi mozaik razgovora s osobama iz domaćeg kulturnog i javnog života, arhivsku građu iz kazališta u kojima je Mani Gotovac radila (Teatar &TD, HNK Split i HNK Rijeka), prizore iz predstave »Pričaj mi o Gorkome« na različitim lokalitetima te iz predstave »Nekoliko zamišljenih prizora prema romanu Alessandra Baricca ‘Ocean more’«.




   Sugovornici kroz razgovore koji su vođeni u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Dubrovniku s gledateljima dijele kakva su iskustva imali s Gotovac u okvirima profesionalne suradnje, ali i privatnog poznanstva. Među sugovornicima su Velimir Visković, Darko i Loredana Gašparović, Mislav Čavajda, Zdenko i Matko Botić, Vinko Brešan, Miljenko Marin, Alessandro Baricco te glumci iz predstava »Pričaj mi o Gorkome« i »Ocean more«. Dio filma posvećen je autobiografskim knjigama Mani Gotovac i festivalu Riječke ljetne noći koje je Gotovac pokrenula u Rijeci.


   Redateljica Marina Banićević kazala je da joj je namjera bila napraviti portret Mani Gotovac i prikazati njen profesionalni put, te je pritom htjela izbjeći senzacionalizam. Po završetku filma obratila se i Mani Gotovac, koja je rekla da je ekipi filma od početka govorila da nađu i one sugovornike koji govore protiv nje, jer je – kako je i sama priznala – kontroverzna. Dodala je i da je u pripremi i igrani film prema knjizi »Fališ mi« u režiji Vlatke Vorkapić.    U filmu »Ona, teatar« producent i kamerman je Saša Stanić, snimatelj zvuka i informatičku podršku dao je Damir Bišćan, montažu slike i zvuka potpisuje Liza Žufić, a glazbu Ivor Sikimić i Neven Martinčić feat. Rajko Ergić. Film je nastao u produkciji Udruge »Facultas« te uz potporu Primorsko-goranske županije.