Tužna vijest

Odlazak vječnog splitskog mladića slavnog karikaturista Davora Štambuka

Portal Novilist.hr

Slavni hrvatski karikaturist Davor Štambuk preminuo je u 84. godini u Zagrebu / Foto NL arhiva

Slavni hrvatski karikaturist Davor Štambuk preminuo je u 84. godini u Zagrebu / Foto NL arhiva

Slavni hrvatski karikaturist Davor Štambuk preminuo je u 84. godini od posljedica gripe u Klinici za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu



ZAGREB – Slavni hrvatski karikaturist Davor Štambuk preminuo je u 84. godini od posljedica gripe u Klinici za plućne bolesti Jordanovac u Zagrebu.


Ovaj vječni splitski mladić, kako su ga nazivali, a koji je živio između Zagreba i Pariza,obilježio je čitavu jednu epohu hrvatske umjetnosti i iza sebe ostavio izniman opus. Karikature je izlagao diljem svijeta: od Zagreba, Splita, Beograda, Nairobija, Lyona, Pariza, Ženeve… Štambuk je pionir erotske karikature u Europi. U Francuskoj, u kojoj se afirmirao i stekao iznimnu popularnost, svrstavali su ga, uz Lassalvya i Hoviva, među tri najuspješnija autora erotske karikature. Štambuk u svojim karikaturama nikada nije bio vulgaran, a za sebe je govorio da je bio kao “striptizeta koja se nikada ne skine do kraja”. Počeo raditi šezdesetih godina prošloga stoljeća kao novinar u nekadašnjoj Sportskoj panorami, a svoje je intervjue sa sportašima ilustrirao portretima koje je on nacrtao. Pisao je o Hajduku i Splitu, a kasnije je bio autor i voditelj zabavnih emisija na Televiziji Zagreb.


Njegove su karikature objavljivane u mnogim svjetskimnovinama i časopisima, a za svoje radovedobio je brojna priznanja, među ostalim, nagrađivan je u Francuskoj, Poljskoj, Nizozemskoj, Italiji, Sloveniji, Indoneziji, Izraelu, Belgiji, Srbiji i Crnoj Gori. Od Hrvatskog društva karikaturista 2000. godine dobio je Oskarik za najuspješnijeg člana na međunarodnim festivalima. Francusko Ministarstvo kulture odlikovalo ga je 2000. redom viteškog križa za umjetnost i literaturu, a 2007. predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić dodijelio mu je orden reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića.