10. vRIsak

Od Magrisa do Šnajdera: Deseti vRIsak u Rijeku dovodi brojne književne zvijezde

Kim Cuculić

Claudio Magris / snimio D. KOVAČEVIĆ

Claudio Magris / snimio D. KOVAČEVIĆ

Najava vRIska je 24. svibnja, kad će se u Ex librisu u 18 sati predstaviti Aleksandar Hemon. U srijedu, 31. svibnja u Ex librisu gostuje Slavenka Drakulić, a svečano otvorenje je na Botelu »Marina«



Jubilarni, 10. međunarodni festival književnosti vRIsak ove će godine biti održan u Rijeci od 31. svibnja do 10. lipnja. Organizatori festivala su izdavačka kuća VBZ iz Zagreba i udruga Vrisak, a pokrovitelji Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Primorsko-goranska županija te HGK – Zajednica nakladnika i knjižara. Festival se odvija uz potporu programa »Kreativna Europa« Europske unije.


Tijekom jedanaest dana, kroz pedesetak programa, publici će se predstaviti stotinjak autora, prevoditelja, urednika, književnih kritičara, a vRIsak ove godine gostuje i na Lošinju. Direktor manifestacije Zoran Simić najavljuje nekoliko programskih cjelina.


– Izdvajamo »Književnost između azila i egzila«, »Europom u 30 knjiga« i »Hrvatske premijere«, a među brojnim gostima treba istaknuti Claudija Magrisa, Aleksandra Hemona, Francine Prose, Slavenku Drakulić, Clare Azzopardi, Janis Jonevs, Damira Karakaša, Srđana Valjarevića, Slobodana Šnajdera, Lidiju Dimkovsku, Senka Karuzu, Srđana Dragojevića, Beqea Cufaja, Guidu Snela, Vladimira Pištala, Ludwiga Bauera, Bekima Sejranovića, Slađanu Bukovac, Nikolu Petkovića, Ivicu Prtenjaču i druge. Program »Književnost između azila i egzila« posvećujemo nedavno preminulom velikanu pisane riječi i intelektualcu svjetskoga glasa Predragu Matvejeviću. Treba istaknuti i program posvećen riječkoj književnoj sceni u posljednjih 35 godina »Rijeka piše, čita, sluša, voli – od Jurkovića i Ogurlića (i mladosti 80-tih), do Ri lita (i novih snaga 21. stoljeća)« – ističe Simić.




Najava vRIska je 24. svibnja, kad će se u Ex librisu u 18 sati predstaviti Aleksandar Hemon. U srijedu, 31. svibnja, u Ex librisu gostuje Slavenka Drakulić, a svečano otvorenje je u 19.30 sati na Botelu »Marina« gdje u 21 sat počinje Festival europske kratke priče. Sajam knjiga odvijat će se u VBZ-ovoj knjižari na Korzu te u posebnim kupolama postavljenima na Jadranskom trgu i u Bazarigovom prolazu, a bit će otvoren od 22. svibnja do 15. lipnja. Sva najnovija izdanja moći će se kupiti s popustom od 20 posto, a ostale knjige s popustom i do 80 posto.


Programi će se inače odvijati na različitim lokacijama u gradu – u antikvarijatu Ex libris, na Botelu »Marina«, u Dnevnom boravku, u Art-kinu Croatia, Samovar baru, Gradskoj knjižnici Rijeka, Klubu Tunel, Villi Ružić…