Svečanost u Kastvu

Obilježena 130. godišnjica rođenja skladatelja Josipa Mandića

Hina

Josip Mandić bavio se i publicistikom, pišući o opernoj glazbi. U svom političkom djelovanju zalagao se za pravo hrvatskog i slovenskog naroda na vlastiti jezik i kulturu te podupirao ideju panslavizma



KASTAV U gradskoj vijećnici Kastva svečanim je programom obilježena 130. godišnjica rođenja hrvatskog skladatelja Josipa Mandića.


Izvedbama njegovih djela ravnali su u njegovo doba neki od najčuvenijih suvremenih dirigenata poput Nikolaja Malka, Georga Szélla, Fritza Buscha i Václava Talicha s orkestrima poput Češke filharmonije, Drezdenske državne kapele ili Škotske kraljevske filharmonije. Nakon smrti Mandić je zaboravljen, a njegov gotovo cjelovit opus je izgubljen.


Istraživanjem njegova života i djela ustrajno se bavi muzikolog Davor Merkaš koji je o rezultatima svog istraživanja govorio u Kastvu.




Josip Mandić rođen je 1883. godine u Trstu, a porijeklom je iz sela Mihotića blizu Kastva. Školovao se u Trstu, Rijeci, Zagreb u Beču, gdje je počeo s glazbenim obrazovanjem. Skladao je nekoliko opera, među kojima operu »Petar Svačić«, jedinu operu na hrvatskom jeziku skladanu i javno izvedenu u razdoblju između 1902. i 1909. godine, kad je Zagrebačka opera bila zatvorena, kao i opere »Mirjana« i »Kapetan Niko«.


Među ostalim njegovim djelima nekoliko je simfonijskih skladbi te ostala djela za manje sastave.


Josip Mandić bavio se i publicistikom, pišući o opernoj glazbi. U svom političkom djelovanju zalagao se za pravo hrvatskog i slovenskog naroda na vlastiti jezik i kulturu te podupirao ideju panslavizma.


Umro je osiromašen 1959. godine u zatvoru tadašnje socijalističke Čehoslovačke.


Nakon predavanja priređen je koncert na kojem su sopranistica Monika Cerovčec i pijanist Filip Fak izveli odlomke iz Mandićevih do sad neizvođenih djela.