Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 21° 31
Sutra: 18° 20° 2
22. lipnja 2018.
Svečanost u Kastvu

Obilježena 130. godišnjica rođenja skladatelja Josipa Mandića

Josip Mandić u mladim danima
Josip Mandić u mladim danima
Autor:
Objavljeno: 21. kolovoz 2013. u 23:14 2013-08-21T23:14:00+02:00

Josip Mandić bavio se i publicistikom, pišući o opernoj glazbi. U svom političkom djelovanju zalagao se za pravo hrvatskog i slovenskog naroda na vlastiti jezik i kulturu te podupirao ideju panslavizma

KASTAV U gradskoj vijećnici Kastva svečanim je programom obilježena 130. godišnjica rođenja hrvatskog skladatelja Josipa Mandića.

Izvedbama njegovih djela ravnali su u njegovo doba neki od najčuvenijih suvremenih dirigenata poput Nikolaja Malka, Georga Szélla, Fritza Buscha i Václava Talicha s orkestrima poput Češke filharmonije, Drezdenske državne kapele ili Škotske kraljevske filharmonije. Nakon smrti Mandić je zaboravljen, a njegov gotovo cjelovit opus je izgubljen.

Istraživanjem njegova života i djela ustrajno se bavi muzikolog Davor Merkaš koji je o rezultatima svog istraživanja govorio u Kastvu.

Josip Mandić rođen je 1883. godine u Trstu, a porijeklom je iz sela Mihotića blizu Kastva. Školovao se u Trstu, Rijeci, Zagreb u Beču, gdje je počeo s glazbenim obrazovanjem. Skladao je nekoliko opera, među kojima operu »Petar Svačić«, jedinu operu na hrvatskom jeziku skladanu i javno izvedenu u razdoblju između 1902. i 1909. godine, kad je Zagrebačka opera bila zatvorena, kao i opere »Mirjana« i »Kapetan Niko«.

Među ostalim njegovim djelima nekoliko je simfonijskih skladbi te ostala djela za manje sastave.

Josip Mandić bavio se i publicistikom, pišući o opernoj glazbi. U svom političkom djelovanju zalagao se za pravo hrvatskog i slovenskog naroda na vlastiti jezik i kulturu te podupirao ideju panslavizma.

Umro je osiromašen 1959. godine u zatvoru tadašnje socijalističke Čehoslovačke.

Nakon predavanja priređen je koncert na kojem su sopranistica Monika Cerovčec i pijanist Filip Fak izveli odlomke iz Mandićevih do sad neizvođenih djela.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka