Veliko zanimanje javnosti

Obilazak industrijskog kompleksa “Rikard Benčić”: Građani Rijeke ugledali neiskrivljenu stvarnost

Biljana Savić

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Rijeka će dobiti produžetak Korza i nove sadržaje novcem iz EU fondova



Manifestacija »Benčić povjerljivo« okupila je u bivšem industrijskom kompleksu »Rikard Benčić« impozantan broj građana koji su razgledali kompleks uz stručno vodstvo i dobili informacije o tom, i o projektu Europske prijestolnice kulture. Na pitanja su im odgovarali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnik Odjela za kulturu Ivan Šarar, direktorica tvrtke Rijeka 2020 koja provodi projekt prijestolnice kulture Emina Višnić, direktor komunikacija u Rijeka 2020 Vuk Ćosić, predstavnici riječkih ustanova u kulturi te projektanti objekata unutar Benčića.


– Okupili smo se kako bismo na najintimniji način, oči u oči, vas podržavatelja i provokatora, i nas koji radimo ovaj projekt, bez medijskih posrednika i novinskih naprava koje katkad iskrivljuju stvarnost, dobili pitanja i na njih odgovarali – kazao je Šarar, dok je Višnić konstatirala da je Rijeka na jednoj trećini puta prema 2020. godini i EPK-u, te da sad slijedi izgradnja koja podrazumijeva građenje novih iz starih zgrada, uvođenje novih programa i suradnja s brojnim grupama i pojedincima.


– Napet nam je ovaj dan, jer ćemo odgovarati na vaša pitanja, ni ne znamo koja su, ali znamo da odgovore znamo – kazala je Višnić prije no što su građani uz njihovo vodstvo obišli Benčićeve zgrade koje će uskoro dobiti novi izgled, novi život i nove sadržaje.




snimio Silvano JEŽINA


snimio Silvano JEŽINA



– Ako ne maštate, snovi vam se ne mogu ostvariti, da Rijeka postaje EPK sad je naša java. Novac je tu, osigurali su ga EU fondovi, projekti i građevinske dozvole postoje i uskoro kreću natječaji za odabir izvođača, nakon čega će Rijeka dobiti produžetak Korza, nove sadržaje i novi život – kazao je Obersnel i podsjetio da je za takozvanu Dječju kuću, odnosno ciglenu kuću osigurano 37 milijuna kuna, za T objekt, gdje će biti Gradska knjižnica, 67 milijuna kuna, a za bivšu šećeranu, odnosno H objekt, 35 milijuna kuna.


Dječja kuća bit će ustanova u kulturi koja će djeci, na njima prilagođen način, nuditi kulturne sadržaje iz domene različitih riječkih kulturnih ustanova. Bit će tu art kino i razni sadržaji koji će poticati djecu na kreativno izražavanje. U Benčić će, u H objekt, preseliti i Muzej moderne i suvremene umjetnosti, i izgradnja njegove prve faze je u tijeku, a očekuje se da će ti radovi biti gotovi u svibnju.


– Bit će uređen i okoliš kompleksa Benčić, ovo će biti jedan prekrasan trg za slavlja, druženje i manifestacije, a ispod će biti garaža – najavio je Obersnel.