Nedjeljom na 1 stupac Kim Cuculić

Novi udar na kulturnjake

Kim Cuculić

ilustracija

ilustracija

Predviđenom poreznom reformom svi poslodavci u umjetničkom sektoru plaćali bi od 4 do 7 posto više, a svi autori, ovisno o statusu, dobivali bi između 4 i 8 posto manje



U Zagrebu je održana konferencija za medije na temu »Poreznom reformom po kulturi«. Ovom prilikom istaknuto je da, ostvare li se predviđanja u sklopu najavljene porezne reforme prema kojima bi se povećalo porezno opterećenje koje izdavači plaćaju na autorske honorare, bi to bilo pogubno za čitavu djelatnost. Konferenciju su, zbog namjere Vlade RH da poreznom reformom uvede doprinose na autorske honorare, organizirali Hrvatski klaster konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija i Hrvatsko novinarsko društvo.


Predviđenom reformom svi poslodavci u umjetničkom sektoru plaćali bi od 4 do 7 posto više, a svi autori, ovisno o statusu, dobivali bi između 4 i 8 posto manje. Bio bi to još jedan udar na kulturu od kojega državni proračun ne bi ostvario nikakav ozbiljan prihod, ali bi financijski udar doživjeli brojni kreativci – novinari, glumci, redatelji, glazbenici, pisci, likovni umjetnici, dizajneri, prevoditelji, redaktori, lektori, znanstvenici…


Kompletan sustav svih vrsta produkcije intelektualnih dobara, od novina pa do kazališta, filma i televizijske produkcije, postao bi još neprofitabilniji, upozorili su sudionici konferencije. Zakon je već prošao prvo čitanje u Saboru, pa je tako već »pet do 12« za konkretnu akciju – izvijestila je Hina.Glavni urednik Frakture i član Upravnog odbora Udruge Knjižni blok Seid Serdarević upozorio je da će ta reforma, kakva dosad nije viđena nigdje drugdje u Europi, biti udarac na sve sudionike umjetničkog procesa, i to u okolnostima u kojima Hrvatska ima najmanji proračun za kulturu. O tome kako bi reforma pogodila svijet kazališne umjetnosti, govorila je dramska umjetnica Perica Martinović, aktualna predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika. Kazala je kako bi prijedlog da se povećaju porezna opterećenja na autorske honorare dramskih umjetnika, koji se apriori smatraju drugim dohotkom, povećao davanja po neto autorskom honoraru za 6-7 posto. U ime glazbenog sektora govorio je pijanist i skladatelj Neven Frangeš, koji je upozorio da bi to bio izravan udarac i na Ministarstvo kulture, jer sva sredstva koja dodjeljuje »automatski vrijede manje«. U raspravi su sudjelovali brojni dionici kreativne i kulturne industrije koji su u Novinarski dom došli i iz drugih hrvatskih gradova, a svi su se složili u jedinstvenoj poruci da takva vladina politika »uništava znanost, umjetnost i kulturu i reže granu na kojoj sjedi, te da zemlja i društvo koje radi na taj način, radi na samouništenju«.

Ovim povodom oglasila se i inicijativa Kulturnjaci 2016, koja reagira na novi prijedlog porezne reforme. Istaknuvši da je potpuno jasno da je riječ o još jednom velikom udara na kulturu i umjetnost, spomenuta inicijativa upozorava da su u nacrtu proračuna sredstva za Ministarstvo kulture samo simbolično povećana, a poreznom reformom kulturnjaci opet gube.




– Što su vam se to kultura i umjetnost toliko zamjerile da ih stalno kažnjavate i stavljate u zadnji red? Prošla Vlada nas je udarala rigidnom ideologijom i financijskim uskratama, a vi želite dodatnim porezima. Znate li vi uopće kako žive kulturnjaci i umjetnici? Znate li koliki su honorari za pisce, prevoditelje, glumce, likovne umjetnike, redatelje, glazbenike, novinare? Znate li da su to iznosi kod većine djelatnika u kulturi koji su već davno pali ispod egzistencijalnog minimuma? Znate li da je ono što vi zovete »drugim dohotkom« mnogima najčešće jedini dohodak? Želite zagrabiti vodu iz bunara koji je već davno presušio. Želite li još više otežati i vjerojatno gotovo onemogućiti bilo kakvu produkciju u kulturi i umjetnosti? – pitaju se kulturnjaci.